Just nu gör jag något som jag hoppas att Fredrik Reinfeldt får göra i höst.

På väg till Västindien?

Utbildar mig till travkusk?

Flyttar?

Rätt svar: det sista.

Talet om att vi lever i ett prylsamhälle besannas när man fyller kartong efter kartong med adventsljusstakar, gamla tidningslägg, foton, köksmaskiner och teckningar av huvudfotingar. En del går till återvinningsstationen, dock inte huvudfotingarna.

Rasslande högermöten
I en låda hittade jag kampanjmaterial från kärnkraftsomröstningen 1980, där Centern envetet kämpade för snabbavveckling och med nästan religiösa argument bekämpade betongsossarna som ville driva atomkraftverken ända till det fjärran året 2010.

Socialliberalen Bengt Westerberg dök upp i en annan kartong. Var det 354 år sedan han avgick som ledare för Folkpartiet? Ja, det känns nästan så.

Och en bild på en gammal högerledare, Hjalmarson med den eviga flugan. På högermöten på den tiden rasslade det från guldrovorna när publiken applåderade.

Ja, jag hoppas alltså att Reinfeldt och hans ministrar också får flytta. Då får åtminstone en flyttfirma jobb. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) kan ställa upp bredvid flyttkarlarna, som ett konkret bevis på att den borgerliga regeringens politik har lett till fler arbeten, åtminstone på den flyttfirman.

Säkra tecken
Ett nederlag för alliansen leder också till att flyttlassen går från oppositionens kvarter till Rosenbad. De blivande ministrar som är säkra på att bli utnämnda har redan köpt flyttkartonger och börjat planera blomuppsättningar på tjänsterummet. Alla sådana tecken brukar vara ett säkert tecken på att man inte blir utnämnd. En politiker (S) presenterades på nittiotalet ständigt som blivande socialdemokratisk bostadsminister och blev följaktligen (och dessbättre) inte utsedd.

Här en tämligen säker ministerlista som spricker på alla punkter.

Statsminister: Göran Persson.

Utrikesminister: Ibrahim Baylan.

Justitieminister: Sven Erik Österberg.

Kulturminister: Kristina Lugn.

Miljöminister: Göran Johnsson.

Finansminister: Peter Eriksson.

Biträdande finansminister: Ronny Eriksson.

EU-minister: Marita Ulvskog.

Ordbruksminister: Horace Engdahl.

Yngre- och folkhälsominister: Thage G Peterson.

Nästa vecka: Junibarometern & allt inför Eurovision Song Contest i Oslo.

 

 

Peter Swedenmark