19-åringar som sommarjobbar i Värends räddningstjänst i Växjö får 109 kronor. I Jönköping får ungdomarna 30 kronor i timmen.

Två kommuner, Hallsberg och Nynäshamn, erbjuder sommarjobb i tre veckor åt alla ungdomar som vill. I Malmö får 2.200 ungdomar i åldrarna mellan 16 och 20 år sommarjobb i fyra veckor. Både Karlstad och Östersund erbjuder 1.000 sommarjobb i tre veckor.

I Leksand, Båstad, Svalöv, Tomelilla och Årjäng blir det inga sommarjobb alls.

Kommunals årliga sammanställning av villkoren för sommarjobben visar att lönerna varierar kraftigt. Många kommuner betalar löner som ligger under Kommunals rekommendation för feriejobb.

Enligt rekommendationen ska 16- och 17-åringar få minst 56 kronor i timmen. 18- och 19-åringar ska få minst 70 kronor i timmen.

Att lönerna för sommarjobb varierar är vanligt, men en del av kommunerna och landstingen betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor, oavsett var man bor, säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal, i ett pressmeddelande.

Kommunals sammanställning gäller villkoren för mer än 20.000 sommarjobbande ungdomar i 125 kommuner plus några landsting och församlingar. Uppgifterna kommer från Kommunals avdelningar runt om i landet.

Kommunals lista: Sommarjobbslönerna landet runt.