– Det borde finnas en mer tillåtande attityd i Sverige. Samtidigt så tycker jag inte man ska exoticera invandrare så mycket som man ofta gör här.

 

Ministern ringde och erbjöd henne jobb när hon stod i ett provrum. Men hon trivdes inte i Rosenbad och sa upp sig efter ett år. Nu leder hon en storsatsning som ska ge vänstern en ny röst på nätet.

 

Vi sitter på Wayne’s Coffee på Drottninggatan i samma kvarter som Strindberg levde sina sista år. Eftersom läkaren just sagt åt Nisha Besara att pröva med att låta bli mjölk och smör under en vecka blir det en slät kopp grönt te utan vare sig bulle eller kaka.

Rakt ovanför kafét håller Arenagruppen till i trånga och vindlande  lokaler, en diversehandel med vänsterprofil som ger ut böcker och tidskrifter och även hyse r en tankesmedja. Nisha Besara ansvarar för Dagens Arena som enbart publicerar sig på nätet och som fått fyra och en halv miljon kronor av LO för en storsatsning på opinionsbildande material. I veckan sjösattes alltsammans.

– De är smartare än så. Jag är publicist och det vet de. Vi är en vänsterröst, men vi är oberoende, svarar hon på frågan om LO förväntar sig följsam och lojal rapportering för de satsade miljonerna.

Fyrdubbling målet
Dagens Arena har ett stall av fristående skribenter som turas om att producera den dagliga ledare som skickas ut på mejl till 9.000 prenumeranter. För pengarna från LO har fyra journalister anställts som nu varje dag kommer att botanisera och välja bland nyheter i Sverige och världen för publicering på Dagens Arenas hemsida. Regelbundet kommer redaktionen att producera fördjupande – förhoppningsvis avslöjande – reportage.

– Första reportaget handlar om svenska fackföreningars förhållande till vapenindustrin. Utan tvekan kommer vi att publicera sådant som är besvärande för facket. Utan tvekan.

Dagens Arena har i dag cirka 50.000 läsare i månaden. Målet för den nya satsningen är 50.000 i veckan.

– Vi har märkt gensvaret. Vi blir citerade, vi deltar i debatten och jag har suttit mycket i tv-soffor. 

Läsvanorna förändras, från papper till nätet.

– Jag är 31 och vi har Dagens Nyheter. Ska du hitta det nya sättet att läsa får du söka dig till en yngre generation. De bläddrar kanske lite i Metro på morgonen och söker sig sedan fram på nätet när de sitter på kontoret eller på högskolan.

Saknar glädjen i valrörelsen
Sjösättningen av Dagens Arenas satsning sker mitt under brinnande valrörelse. Nisha Besara är inte imponerad av vad hon sett av den hittills.

– De politiska duellerna ger väldigt lite, samma frågor och samma svar vevas om och om igen. Och så saknar jag entusiasm hos den rödgröna koalitionen, den entusiasm som Alliansen lyckades skapa förra valet. Det är en svårfångad, abstrakt känsla av att glädjen inte riktigt finns.

Nisha Besara föddes i Istanbul men kom till Sverige och Södertälje redan som ettåring.

Pappan var läkare, politiskt aktiv och tvingades därför att fly från Turkiet.

Kontrast
Hon läste statsvetenskap och jobbade under fyra år extra då och då som butiksbiträde på skoaffären Don Donna på fasjonabla Biblioteksgatan mitt i Stockholm. Kunderna var rikt folk och kändisar som prinsessan Madeleine och Britney Spears.

– Kontrasten var rolig, att komma från universitetet, ta på sig fina kläder och bli serviceinriktad.

Via radions redaktion för minoritetsspråk hamnade hon på Rosenbads plan 7 där hon och några fler besvarade brev till statsminister Göran Persson.

– Han prioriterade brev från barn. Dem skulle han skriva under själv och han hade ofta ändringar. Det var vanligt att barnen frågade efter hans favoritfärg, favoritseriefigur, favoritmat. Därför hade vi en lång lista där han skrivit ner alla sina favoriter. Det var ett kul jobb.

Plikttrogen
Karriären fortsatte på SSU som politisk sekreterare för ordföranden, ungdomsförbundets tidning Tvärdrag och Aftonbladets ledarsida.

På sin 26-årsdag gick hon så för att prova kläder, och då ringde integrationsminister Jens Orback och erbjöd henne jobbet som politisk sakkunnig. Hon tackade nej. Men lät sig övertalas.

– Av fåfänga, av pliktkänsla kanske.

Nästan ett år höll hon ut.

– Jag trivdes inte med den rollen. Det finns de som fascineras av att flytta kommatecken i propositioner. Det gör inte jag. Och så det politiska taktikiserandet! Vi presenterade så bra förslag och fick som svar: Det där kommer inte kommunerna att gilla. Och så är det valår. Jag trivdes inte med det. Men jag hade ett fantastiskt stort tjänsterum.

 

FAKTA / Nisha Besara

Ålder: 31 år.
Bor: Hyresrätt i Årsta, Stockholm.
Familj: Maken Krister som jobbar på RFSU och dottern Nora, två år.
Läser just nu: Björn Elmbrandts Stockholmskärlek. En bok om Hjalmar Mehr.
Dagens Arena på nätet: www.dagensarena.se