Förhandlingarna om ett nytt skogsavtal avbröts i tisdags. Parterna ska träffas igen men ett varsel kan vara på gång. Än så länge har ingen ljusning setts i den stora knäckfrågan om arbetstagarbegreppet.

Det har gått trögt i förhandlingarna om ett nytt skogsavtal mellan fackförbundet GS och Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA). Parterna har träffat industrins medlare, opo, i veckan men i tisdags avbröts förhandlingarna.

Det är främst en fråga som parterna är oense om. Arbetsgivarna kräver en förändring i avtalet när det gäller definitionen av arbetstagare och det kan facket inte acceptera.

Enligt GS vill arbetsgivarna ta bort definitionen av arbetstagare ur avtalet. Om det sker fruktar facket att arbetsgivarna inte längre skulle anställa skogsarbetare. De skulle i stället anlita varje person som enskild firma, och ge jobbet till den som kräver lägst betalning.

– Det skydd mot försämringar i arbets- och anställningsvillkor våra medlemmar har i skogsavtalet kan vi inte gå med på att förändra, säger avtalssekreterare Tommy Andersson, i en kommentar på förbundets hemsida.

Parterna ska träffas igen under dagen. I eftermiddag håller GS en presskonferens för att presentera planerna för fortsatta förhandlingar och det är inte osannolikt att ett konfliktvarsel är en del i fackets plan.

Skogsavtalet löper ut den sista maj och berör runt 3.200 skogsarbetare.