Trots att utdelningen inte varit bra sedan Lotta Nordin överlät kontrollen av sina pensionsfonder till en förvaltare har hennes
intresse för fond- och aktievärlden ökat.

 

Efter IT-kraschen slutade Lotta Nordin tänka på sina PPM-fonder. Nyligen överlät hon både kontroll och sin pinkod till ett finansföretag, men samtidigt ökade hennes intresse dramatiskt.

– När jag för första gången skulle välja pensionsfond hade jag ingen koll alls. Men det kändes som jag måste välja då jag fick chansen.

Hälften av pengarna lade Lotta Nordin i 1990-talets raketer, IT-fonder.

Inte speciellt lyckat, upptäckte både hon och resten av Sverige när allt kraschade några år senare.

– Och efter den kraschen har jag inte orkat ta itu med det där, säger Lotta Nordin.

Pluggar
Hon jobbade då på Folksam men lyckades ändå inte uppamma något intresse. I dag pluggar hon och jobbar extra inom hemtjänsten.

Men efter år av ointresse lämnade hon i början av 2010 via nätet över sin personliga pinkod till ett finansföretag så att det fritt kan placera hennes pengar utan att fråga henne.

Veckan efter gick hennes samlade pensionssparande upp flera hundra kronor och hon mejlade glatt ut reklam om sitt beslut.

– Fast det blev lite fel. När jag skickade ut mitt mejl hade inga pengar ännu hunnit föras över. Det var mina egna gamla placeringar som just då gick bra.

Men Lotta Nordin blev kvar hos den nya förvaltaren. Den tar inga avgifter men har å andra sidan placerat pengarna i en egen fond där den tar ut en förvaltningsavgift.

Och särskilt bra har det inte gått.

Hittills i år har Lottas placering gått upp 3 procent medan börsen gått upp 5 procent.

Ångrar inget
Någon tendens är svår att se, men 2009 gick åtminstone en av den nya förvaltarens fonder bättre än genomsnittet. Men den fond som Lotta Nordin senare valde gick å andra sidan uselt. Uppgången var bara 7 procent – mot genomsnittet för alla sparare som låg på 31 procent.

Trots det har hon inte ångrat sig.

– Det här säger ju bara att jag måste vara mer aktiv. Målet är jag ska lära mig lite mer om kapitalförvaltning så att jag ska kunna placera pengarna själv så småningom.

Många rådgivare och förvaltare som tar över pinkoder tar förutom förvaltningsavgifter också ut en avgift.

Lotta Nordin skulle kunna tänka sig att betala för att få rätt placeringar.

– Ja, om avkastningen blir riktigt bra. Det är ju pensionspengarna det i slutänden handlar om.

Ickevalsalternativet då, Sjunde AP-fonden?

– Jag vet inte. Jag tyckte bara det låter så himla tråkigt med AP-fonderna. Det känns som om det är gamla stofiler som suttit där sedan hundra år.