Tasneem Khalil och hustrun Sharmins dagar består av tidningsmakande och familjeliv i en ständig mix. Tidningen görs hemifrån lägenheten och barnen Tanish och Tiyash får därför följa arbetet på nära håll.
 

När Tasneem Khalil skötte sitt jobb som journalist och rapporterade om tortyr och avrättningar i Bangladesh blev han själv bortförd, torterad och dödshotad.

Det var bara efter internationella protester han kunde sättas på fri fot – med den underförstådda rekommendationen att det hälsosammaste vore att genast lämna hemlandet.

Av en slump hamnade han på svenska ambassaden i Dhaka, vilket ledde till att han och familjen fick en lägenhet i Örebro. Och vad gör man när man sitter som nybliven politisk flykting i en halvstor mellansvensk stad?

För Tasneem och hans fru Sharmin var svaret givet: Vi grundar en engelskspråkig tidskrift om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. och hoppas att tidningen ska kunna bära sig genom att finna prenumeranter över hela världen, för att på så sätt bli ett viktigt forum för dessa frågor, som Tasneem fått uppleva in på kroppen.

Det är inte precis alla som skulle fatta ett sådant beslut och ännu färre som verkligen skulle gå i land med att genomföra det. Men nu har fjärde numret av Independent World Report just kommit ut, fullt av relevant innehåll och med en formgivning som framhåller allvaret:

Grova färger och engagerade ansikten balanserar texternas skildringar av ohyggligheter och orättvisor – och av dem som står upp och ifrågasätter.

Independent World Report har ingen redaktionslokal utan görs hemma i lägenheten. Man undrar om barnen Tanish och Tiyash ännu förstår vilken unik miljö de växer upp i. Och om vi runt omkring riktigt förstår värdet av den kunskap Tasneem samlar in.

En direktuppkoppling till hela världen och all dess orättvisa. Fakta och välöverlagda ställningstaganden är ju en bristvara.

Däremot torde hans föredöme stå klart för var och en. Att åstadkomma någonting omöjligt därför att det behövs.

 


FAKTA / Independent World Report

  • Senaste numret av IWR innehåller reportage och essäer från Nigeria, Iran, Kazakstan, Tyskland, Italien, Burma, Indien och Sverige.
  • Temana spänner från internet och pressfrihet till religion, häxjakter och röjning av landminor. Av fackligt intresse är en artikel om kampen mot att barn används som kapplöpningsjockeys vid kameltävlingar i Förenade Arabemiraten.
  • Tidskriften har hemsida independentworldreport.com och där kan man också teckna en prenumeration.

 

FAKTA / PEN-Klubben

  • Liksom många yttrandefrihetsflyktingar är Tasneem aktiv inom Svenska Pen-klubben.
  • Det är en internationell organisation, grundad 1921 som samlar författare, publicister och andra som arbetar med det skrivna ordet (Pen står för Poets Essayists Novelists).
  • Svenska Pen ordnar föreläsningar, uppläsningar och studiecirklar och delar ut Tucholskypriset. Dessutom arbetar man på olika sätt för att stödja fängslade och politiskt ansatta skribenter världen över.
  • Hemsida svenskapen.se