Vem är egentligen huvudfavorit till segern? Nej, nu talar jag inte om valet i Sverige utan om fotbolls-VM i Sydafrika som inleds 11 juni med matchen Sydafrika-Mexiko. Enligt fotbollsjournalister runt om i världen vinner Brasilien VM-trofén och argentinaren Lionel Messi blir VM-kung. Och enligt Demoskop har Alliansen nu gått förbi de rödgröna. Mikael Wiehes gamla fråga är aktuell: vem kan man lita på? Jag tror mer på fotbollsjournalisterna än på Demoskop.
 

 

Då det gäller fotbolls-VM vet jag inte riktigt vilka jag ska heja på. Mina två favoritlag Sverige och Senegal föll ju i kvalet, vilket bara bekräftar att vi lever i en orättvis och grym värld.

Nigerias landslag Super Eagles leds av Lars Lagerbäck, sossefotbollens främsta ambassadör. När Lars L växte upp i  Alby i Medelpad startade han en SSU-klubb. Kanske de headhunters som var utsända från Super Eagles fick veta att kandidaten varit verksam i en organisation med band till Young Eagles (oöversättbar ordlek).

Nigeria är ju nästan mest känt för de så kallade Nigeriabreven. ”Jag har tio miljoner på banken men behöver 1.000 dollar för att komma åt mina tillgångar. Kan du bistå med ett lån, 50 procents ränta?” En del gnidiga och aningslösa har gått på bluffen. Jag hoppas att Lagerbäck noga kollat det finstilta i kontraktet.

Elfenbenskusten tränas av en annan man från ett svenskt skogslän, värmlänningen Sven-Göran Eriksson, med ett förflutet i Mexiko och skandalpressen. När kustlaget möter Nordkorea är det inte svårt att ta ställning. Jo, jag brukar alltid blanda samman idrott och politik. Det är särskilt roligt eftersom en del allvarsmän från sportvärlden tror att man kan skilja de två. De trodde många även när Sydafrika regerades av vita fascister.

En tipsare nära FIFA-högkvarteret säger att man ska specialkolla VM-landet Grekland. Det finns uppgifter om att landet lagt till några egna mål och dragit bort några motståndarmål, detta för att kvala in i den exklusiva gruppen. Jag vet inte vad tipset är värt men jag tycker det hela verkar bekant.

Den 19 juni, på själva bröllopsdagen, är det match i Pretoria mellan Danmark och Kamerun. Kan man inte flytta datum för matchen för att undvika konflikter i hemmen? Far vill se kronprinsessans bröllop medan mor spelat på 4-1 till Kamerun och vill se matchen. Danskarna skulle kanske, med tanke på det nordiska brödraskapet, lämna WO och titta på kronprinsessan på teve?

En sak som man får leva med under hela VM är att en del politiker och politiska kommentatorer blandar in fotbollsbilder i politiken. Mona Sahlin skjuter snett, Fredrik Reinfeldt gör självmål, Beatrice Ask ropar hela tiden på straff, Eskil Erlandsson plöjer sig fram, Maud Olofsson får rött kort och Lars Ohly rör sig på vänsterytterkanten. Men man får stå ut med den lingonserieretoriken.

Puss.

Nästa vecka. Anders Borg gör inte en pudel men en hästsvans & så stryker du en frackskjorta.

 

 

Peter Swedenmark