Nio av tio stannar kvar på sitt deltidsarbete även om det innebär att de blir utförsäkrade från a-kassan.

Det visar en undersökning som Kommunal har gjort. 201 deltidsarbetslösa har intervjuats.

– 74 procent av dem har skriftligen begärt att få utökad arbetstid av sin arbetsgivare, men nästan ingen har fått det. En del går in och vikarierar och får fler timmar på så sätt, säger Anita Lundberg, ombudsman på Kommunal och den som har gjort undersökningen.

Regeringen införde de hårdare reglerna med motiveringen att deltid är en ”kvinnofälla”. Med tuffare regler skulle fler kvinnor få jobb på heltid.

Fällan slog igen
Så blev det inte, visar Kommunals undersökning. Kvinnorna jobbar kvar på deltid – men utan a-kassa och med mindre pengar att leva på.

Fia Stenroos

7.000 deltidsarbetslösa har utförsäkrats från Kommunals a-kassa sedan augusti 2008. Fia Stenroos är en av dem. Hon jobbar som springvikarie i äldreomsorgen i Sparreholm i Sörmland.

För ett år sedan blev hon utförsäkrad från a-kassan efter 75 dagar. Hennes alternativ är att fortsätta som springvikarie och ta de timmar hon får – eller att bli arbetslös på heltid. Då får hon stämpla i 300 dagar.

Jobbar med förlust
Hon fortsätter på deltid – precis som nio av tio deltidsarbetslösa i Kommunals undersökning.

– Timmarna varierar från vecka till vecka – men jag kommer kanske upp i mellan 70 och 75 procent av heltid, berättar hon.

Fia Stenroos måste jobba minst 24 timmar i veckan – annars går hon back jämfört med om hon stämplar på heltid. Hon har rätt till a-kassa om hon inte arbetar alls under en hel vecka.

Den möjligheten har hon bara behövt utnyttja en enda gång. Det var i september.

I sommar får hon jobba heltid – precis som förra sommaren. Hon behövs när den fast anställda personalen har semester.

– Det är nog fem eller sex år sedan jag hade en ordentlig semester – men i sommar ska jag i alla fall vara ledig en vecka, säger hon.

Ändring på krogarna
Hotell- och restaurangfacket har normalt fler arbetslösa på deltid än heltid, men under de senaste månader har mönstret ändrats. De heltidsarbetslösa är fler än de deltidsarbetslösa.

I mars fick 2.689 arbetslösa medlemmar i Hotell- och restaurangs a-kassa ersättning på heltid. 2.041 arbetslösa fick ersättning på deltid.

– En stor del av förklaringen är de hårdare reglerna för deltidsarbetslösa, anser Anna-Lena Lundh, föreståndare för a-kassan.

De hårdare reglerna infördes den 7 april 2008. Sedan dess har 993 deltidsarbetslösa utförsäkrats från Hotell- och restaurangfackets a-kassa.

Timvikarier kvar
12.000 deltidsarbetslösa fick ersättning från Kommunals a-kassa i april. I år har i runda tal 500 deltidsarbetslösa utförsäkrats från a-kassan varje månad.

I kvinnoförbunden Kommunal, Handels och Hotell- och restaurang minskar antalet deltidsarbetslösa samtidigt som antalet arbetslösa på heltid ökar kraftigt.

– Men antalet deltidsarbetslösa minskar inte lika fort som vi hade trott. Förklaringen är att arbetsgivarna fortsätter att ta in timvikarier och anställa på deltid, säger Anita Lundberg.