I år inför Luleå kommun rätt till heltid för de anställda inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

Men de får betala ett högt pris. Reformen leder till sämre scheman. Delade turer är tillbaka både på vardagar och helger. Arbetsdagen kan början klockan 07.00 på morgonen och sluta 21.30 på kvällen med fyra lediga timmar mitt på dagen.

– Vi känner oss uppgivna, kränkta och ledsna. Vi tänker på oss själva, våra familjer och vår hälsa, skriver personalen på Per Hindersagården, ett äldreboende i Luleå, i ett brev till de socialdemokratiska kommunalråden och socialchefen.

Lisa Johansson är undersköterska på Per Hindersagården. Hon började på 70-talet. Då var delade turer inget ovanligt.

– Vi hade delade turer fram till 1978. 2008 kom delade turer tillbaka på helgerna. Och nu har vi delade turer även på vardagarna. Förra veckan jobbade jag två delade turer – en på måndagen och en i söndags.

– Vad har du för privatliv då? Nu får jag använda mycket av min semester för att överhuvudtaget kunna vara ledig tillsammans med familjen.

Luleå kommun genomför heltidsreformen utan att skjuta till mer pengar. För att få ekonomin att gå ihop skär kommunen ner på anslagen till vikarier. Följden blir fler delade turer och mer jobb på helger. Nu ska de anställda täcka upp för varandra vid semestrar. Det innebär jobb mer än var annan helg.

Paradoxal situation
Det har skapat en paradoxal situation. Reformen tas emot med glädje och förtvivlan. Å ena sidan är de anställda glada för att de äntligen får rätt till heltid. Å andra sidan är de förtvivlade över de nya arbetstiderna.

– Ingen vill ha delade turer. Det här är inget liv, tycker Anna-Lisa Gyllemalm, som jobbar på Per Hindersagården och har tagit initiativ till Facebook-gruppen ”Anständiga arbetstider eller delade turer”.

I förra veckan beslutade Socialdemokraternas representskap i Luleå att verka för att få bort de delade turerna. Förslaget kom från Kommunal.

– Men det måste till mera pengar. Det är vad det handlar om till sist, säger Erica Pettersson, förhandlare på Kommunals sektion 1 i Luleå.

Men kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) ser inga möjligheter att satsa mer pengar.

– Som jag ser det är det uteslutet att skjuta till mer pengar. Vi får ingen ökning av statsbidragen till kommunerna nästa år, säger hon.

Snabbutredning
Politikerna har gett socialnämnden i uppdrag att snabbutreda hur mycket de delade turerna har ökat. Utredningen ska vara klar senare i vår.

Sedan får politikerna fundera på vad som ska göras.

– Det är möjligt att vi får dra ner på takten när vi genomför heltidsreformen, uppger hon.

Luleå kommun inför rätten till heltid under tre år. Det började 2009. I år ska reformen genomföras inom hemtjänst och äldrevård med ungefär 1.000 anställda. Tjänstgöringsgraden är 85 procent i genomsnitt inom socialförvaltningen.

Yvonne Stålnacke har drivit på för heltidsreformen.

– Alla ska kunna leva på sin lön. De försämrade villkoren för deltidsarbetslösa är ytterligare en orsak. Dessutom får de som arbetar deltid lägre pension, konstaterar hon.