Förra året ändrades regelverket för utländska bärplockare. Thailändare skulle inte längre behöva lämna de svenska bärskogarna med stora skulder. I framtiden skulle de få ersättning i nivå med de svenska kollektivavtalen. Men nu har den svenska bärindustrin hittat ett sätt att runda de nya reglerna.

Många thailändska bärplockare åkte förra året hem från Sverige med stora skulder. Rubrikerna blev stora och reglerna ändrades.
Migrationsverket skulle i fortsättningen inte särbehandla bärplockare – utan samma regler skulle gälla som för vanliga arbetskraftinvandrare.

I praktiken innebär det att utländska bärplockare har rätt att kräva villkor som motsvarar ett svenskt kollektivavtal. I Kommunals avtal med skogsbranschen är lägsta lönen 16.372 kronor och för anställda på bemanningsföretag utanför Sverige blir lönen 17.730 kronor i månaden.

– Orimligt och ett hot mot den svenska skogsbärsbranschen, ansåg flera uppköpare.

Handlar med "turister"
Bärbranschen har dock hittat ett sätt att runda de nya reglerna och det höga avtalet.

I stället för att organisera bärplockningen med utländsk arbetskraft som de, med hjälp av thailändska bemanningsföretag, tagit till Sverige överväger de helt enkelt att köpa bären från ”utländska turister”.

Haparandaföretaget Polarica är i dag störst inom den svenska bärindustrin. Tommy Innala, vd, säger att företaget överväger att i framtiden inte längre anlita de bärleverantörer som använder sig av arbetskraftinvandrare.

– Vi jobbar med en uppförande­kod och det innebär att vi vill att allt ska gå rätt till och att vi vill ta ett socialt ansvar. Vi har ingen möjlighet att hålla koll på att arbetstiderna följs, är hans förklaring till LO-Tidningen.

– Risken blir därmed uppenbar att vi inte kommer att köpa av dem som tar in arbetskraft, tyvärr.

Vilket samtidigt betyder att reglerna om kollektivavtal kan kringgås.

Köper av dem som "kommer förbi"
En annan uppköpare, Svante Renberg i Harads, är inne på samma linje. Till Sveriges Radio i Västerbotten sa han nyligen att han inte heller kommer att plocka in några bärplockare på arbetstillstånd. I stället kommer han att köpa bär av dem som ”kommer förbi”.

På Migrationsverket uppger Gunilla Wikström att det än så länge inte har kommit in några ansökningar om att ta in arbetskraftinvandrare för att plocka bär.

Tommy Innala på Polarica hävdar att de thailändare som kommer till Sverige på turistvisum har rätt att plocka bär av egen fri vilja – och att de sedan kan sälja till vem de vill. Och det skulle inte bli första gången som han och övriga i bärbranschen skulle förlita sig på utländska bärplockare som tar sig hit på turistvisum.

Under många år var det just så som den svenska bärindustrin kunde köpa in billiga bär.

Men 2003 kom Regeringsrätten med en dom som sa att de företag som organiserade bärplockning, med exempelvis utländska plockare som var i Sverige på turistvisum, var tvungna att betala arbetsgivaravgifter.

– Skatteverkets uppfattning är att om man organiserar plockning och ser till att plockarna har någonstans att bo, ordnar plocklådor och berättar var det kan hitta bären så ska man betala arbetsgivaravgift. Ju mer man organiserar bärplockare desto mer talar för att man har gett dem ett uppdrag, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Fråga om bevisning
Vad skulle då hända om ett företag får för sig att organisera en charterresa till de norrländska skogarna med förhoppningen att de utländska turisterna själva kommer på att de ska plocka och sälja bär.

Vore det att betrakta som organiserad bärplockning?

– Det blir en fråga om bevisning, säger Pia Blank Thörnroos.