Martin Bergstrand spelar kontrabas i Sveriges Radios symfoniorkester. Han är drygt 60 och kan nog tänka sig att fortsätta med detta till han blir 67.

Men det tycker inte arbetsgivaren. Inget fel på hur han spelar – men principen är att musikerna i orkestern ska sluta när de fyller 60, anser cheferna.

I flera år har parterna bråkat och nu har tvisten avgjorts i Arbetsdomstolen – som ger Martin Bergstrand och alla de andra musikerna rätt att fortsätta spela till de är 67.

– Arbetsgivaren har ingenting att klaga på vad gäller hans spel. De hänvisar till principen. Jag tror det beror på att ledningen har en elitistisk inställning. De vill ha en ung publik och de vill ha unga musiker. Nyligen anställde de en rekordung chefsdirigent till exempel, säger Thomas Bjelkerud, avtalssekreterare på Musikerförbundet.

Men om han börjar spela dåligt på grund av åldern?

– Då gäller samma sak för honom som för dig och mig och alla andra. Tycker inte en arbetsgivare att man sköter sina åtaganden får man framföra det och ta upp en diskussion om det. Precis som man gör i alla andra yrken, säger Thomas Bjelkerud.