— Med tanke på vad vi presterar är våra löner under all kritik, säger Linda Eriksson, servitris med tolv år i yrket och 21.000 kronor i månadsinkomst.
 

Strejkviljan är god på Quality Globe Hotel i Stockholm. Låga löner och nollbud från arbetsgivarna har stärkt beslutsamheten: ”Nu är det vår tur”.

Vid nio på onsdagsmorgonen checkar affärsfolket ut i receptionen. Dyrt klädda kvinnor och män tackar för sig, kliver in i taxibilarna som väntar utanför och lämnar kvar små stråk av parfymdoft.

I restaurangen på sjunde våningen har denna morgon börjat i panik. Flera är sjuka, och Anna Backman, kallskänka och ordförande i den nybildade fackklubben, har ringt intensivt för att kalla in ersättare. En trasig vattenkokare har spätt på stressen.

Ständig jakt
Av detta har gästerna inte märkt någonting. De har fått sin frukost som vanligt.

– Med tanke på vad vi presterar är våra löner under all kritik, säger Linda Eriksson, servitris med tolv år i yrket som nätt och jämt segat sig upp i 21.000 kronor i månadsinkomst.

Hon hör till de lyckligt lottade, de som har fast anställning på heltid. Flera av arbetskamraterna får nöja sig med tillfälliga inhopp. De jagar ständigt: ”Finns det inget pass?”

Och många har bara kollektivavtalets löner, inte ett öre mer. De börjar vid 17.481 kronor i månaden. För en vuxen heltidsanställd.

När arbetsgivarna i Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) sa att även de lönerna är för höga, och erbjöd noll kronor och noll öre i avtalsförhandlingarna, märkte Anna Backman att någonting hände.

– Vi blev … mer sammansvetsade. Varför ska vi ha noll i löneökning? Flera har gått med i facket sedan avtalsrörelsen började.

Kränkande försvar
SHR försvarar de låga lönerna med att branschen ger jobb åt ungdomar och personer ur samhällets ”svaga grupper”.

Kränkande, tycker Linda Eriksson.

– Jag känner mig inte alls svag! Och även den som är ung måste betala för sin bostad.

I tisdags varslade Hotell- och restaurangfacket om strejk vid 18 hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nötandet vid förhandlingsbordet har inte lett framåt. SHR avvisar fackets krav att lönerna ska höjas med 1 028 kronor i månaden under loppet av två år.

Quality Globe Hotel hör till dem som tas ut i strejk, ledningen undersöker dock om det går att hålla hotellet öppet ändå med andra personalgrupper. Och bland de anställda LO-Tidningen träffar är strejkviljan god.

– Äntligen kanske någonting händer, säger Karin Gustafsson, kallskänka med 13 år i yrket. En strejk här kommer att slå hårt.

– Jag borde tjäna mer, säger Ahmed Almujaberchi, som ”kommer när de ringer” och plockar disk för 101 kronor i timmen.

Gott humör
Även Christer Nygren, kock med dryga 20 års erfarenhet, stöder strejken. Trots att han själv inte är med i facket, och tänker ta ut föräldraledighet om strejken bryter ut.

Runt omkring honom arbetar kollegorna snabbt, koncentrerat, och med ett gott humör som tycks stå i strid med de dåliga villkoren.

– Har branschen problem med dålig lönsamhet, så beror det inte på oss och våra löner, säger Anna Backman. De måste se på andra lösningar.

 

 

FAKTA / lön och anställningsform är knäckfrågorna

  • Hotell- och restaurangfacket (HRF) har varslat om strejk från den 17 maj för totalt 900 medlemmar. De två knäckfrågorna är:
  • Lön. HRF kräver att lönerna höjs med 1.028 kronor i månaden över en tvåårsperiod. ”Orealistiskt, branschen är redan pressad av för höga löneökningar föregående avtalsrörelser”, säger motparten.
  • ”Extra anställning”, en form av visstidsanställning som facket anser missbrukas, men som arbetsgivarna slår vakt om.
  • Medlare i konflikten är Gunilla Runnquist, Gösta Larsson och Hans Karlsson. De träffade parterna var för sig i onsdags för att informera sig om läget.