Lettlands budgetnedskärningar kan trappas ned nästa år jämfört med stålbadet 2009–2010, enligt premiärminister Valdis Dombrovskis. Han räknar med draghjälp från bättre tillväxt.

– Jag räknar med att de (nedskärningarna i budgeten) blir betydligt mindre än 500 miljoner lats, sade Dombrovskis i en radiointervju på onsdagen.

Lettland har för att få utbetalningar av tillgång till lån från EU, IMF och Sverige på 7,5 miljarder euro på tre år utlovat budgetbesparingar på 500 miljoner lats per år 2009 och 2010. Och tidigare har regeringen talat om nedskärningar på totalt 900 miljoner lats under 2011 och 2012 för att klara de åtaganden och mål som gäller.

Enligt Dombrovskis, vars minoritetsregering står inför parlamentsval i höst, kvarstår Lettlands mål att nästa år minska budgetunderskottet med 2,5 procentenheter till 6 procent av BNP. Detta mål går kanske till hälften att uppnå med hjälp av högre tillväxt, som genererar större skatteintäkter, enligt Dombrovskis.

Lettlands BNP rasade 18 procent i fjol, till stor del till följd av de massiva offentliga besparingar och nedskärningar som genomförts för att uppfylla de utländska långivarnas krav och samtidigt hålla fast vid målet att införa euron.

Svenska storbanker, med Swedbank och SEB i täten, dominerar den lettiska finansmarknaden och har en utlåning på omkring 400 miljarder kronor i Baltikum.

 

TT