Bankernas spekulationer som till stor del orsakat den grekiska krisen måste stoppas. De har tjänat enorma summor på krisen, inte minst Deutsche Bank, säger Michael Sommer, ordförande för tyska LO.

– Situationen är ytterst problematisk. Nu är det Grekland som drabbas. Gör vi inget står Portugal, Italien och Spanien på tur. Frågan är när krisen kommer hit till Tyskland.
Michael Sommer, ordförande för DGB, Tysklands motsvarighet till svenska LO kommenterar i Deutsche Welle krisen i Grekland – och är oroad.

– Mediernas beskrivning av att det grekiska folket har en lång rad privilegier stämmer inte. Men EU:s krispaket är nödvändigt. De som får betala för detta är vanligt folk i Tyskland och Grekland. Den viktigaste åtgärden är dock att stoppa spekulationerna som lett fram till den grekiska krisen, säger Michael Sommer.

På frågan om den ekonomiska krisen används som förvändning att pressa tillbaka sociala reformer svarar han att han inte ser ett direkt samband, åtminstone inte i Tyskland:

– Men jag tycker att kraven på att tumma på arbetsrätten, pensionerna och andra sociala reformer kryper allt närmare. Därför vill jag göra klart att vi är bredda att försvara oss. Inte på ett våldsamt sätt. Men vi är breda att försvara oss, säger Michael Sommer.

Han berättar att han redan för två år sedan varnade för krisen – men att ingen lyssnade.

Nödvändiga reformer blockeras bland annat av bankerna som tjänat enorma summar på den grekiska krisen, till exempel Deutsche Bank. Precis som i USA där Obamas rätt så begränsade reformförslag blockeras av det republikanska partiet – och Wall Street.

Situationen är ytterst farlig. Jag tror inte världen klarar ännu en ekonomisk kris som den som Leeman Brothers utlöste, säger Michael Sommer, ordförande för tyska DGB.