Det är, knappt fem månader före valet, läge för en ordentlig avstämning. SVT lägger ju samman alla undersökningar. En filosofisk fråga: om man parar fel och fel, blir det då rätt? Jag hoppas att Filosofiska Rummet i P 1 analyserar detta.
 

 

Jag får helt egna mätresultat när jag sitter på Sunes Mosgrill och frågar ut folk och antecknar på servetten.

Fråga: ”Tycker du att svenska bilister ska ta miljöansvar eller vill du lägga Holland under vatten?”

85 procent ville ta miljöansvar. Slutsats: Det är rätt att höja bensinpriset som de rödgröna föreslår.

Fråga: ”Tycker du att det är rätt att en högerfalang kring Stureplan har tagit över det gamla folkrörelsepartiet Centern?”

0 procent svarade att det var rätt. Slutsats: Fredrick Federley blir aldrig partiledare, vilket nästan får en att tro på Gud.

Fråga: ”Är det ok att småfiffla lite så att rätt moderater kommer in i beslutande församlingar?”

Bara femton procent tyckte så. Slutsats: fusken i provvalen blir en kvarnsten som Reinfeldt får bära. Han kan dock trösta sig med att den mediala uppmärksamheten skulle ha varit 667 procent större om fusket gällde Socialdemokraterna och Mona Sahlin.

Fråga: Tycker du att det är rätt att bygga svindyra motorvägar i storstadsområden, samtidigt som statsråden håller vackra tal om att bekämpa miljöhoten?

Bara tio procent svarade ja. Slutsats: Andreas Carlgren framstår mer som motorvägsminister än som miljöminister.

Fråga: Tror du att man kan överföra kaserngårdens regler och rutiner till skolgården?

90 procent svarade nej. Det är uppförsbacke, Jan Björklund. Kanske blir det skamvrån med dumstruten på skallen.

Fråga: Begriper ni överhuvudtaget någonting när Cristina Husmark Pehrsson uttalar sig?

Sensationellt nog svarade 20 procent ja. Det är nog den bästa siffra CHP haft genom tiderna.

Fråga:
Tycker du att de rödgröna ska köra en odellare och koppla ihop askmolnet över Europa med justitieminister Ask från Sveg.

Noll procent tilltalades av den tanken. Men som en inflyttad engelsman sa: Swedenmark, as du ask får du svar (oöversättbar ordlek).

Jag summerar på servetten och finner att de rödgröna kommer att vinna valet. Anders Borg blir ambassadör i Ulan Bator, Fredrik Reinfeldt ger ut en diktsamling om att högern måste hantera sin besvikelse, Mats Odell blir vd för en småländsk firma som säljer dyngspridare.

En del vill veta om viktningsprinciper och urvalsmetoder och annat akademiskt trams. Men man ser ju om folk ljuger, de flackar med blicken och mumlar. Att jag bjöd en del av dem jag frågade på korv med Johnnys senap kan bara marginellt ha påverkat svaren, precis som om man tror sig ha chans på den som ringer från Sifo och därför lägger fram smörlena svar.

I kväll kommer säkert SVT:s Mats Knutson att kommentera min undersökning men faktiskt saknar jag den gamle Norrbottenmoderaten Karl-Gösta Bergström.

Nästa vecka: plantera vårlökar med isborren & mer om Dirty Mats.

 

 

Peter Swedenmark