Säsongsarbetarnas villkor i EU ska regleras. Den förra EU-kommissionens förslag stoppades efter kraftig facklig kritik, men nu är ett nytt förslag på gång.

Inom två månader planerar EU-kommissionen att presentera ett förslag för vilka regler som ska gälla för säsongsarbetare som kommer från länder utanför EU.

Frågan har varit uppe tidigare.  Och facket följde det tidigare resonemangen med stort intresse.

Den förra EU-kommissionen hade ett internt förslag som aldrig lades fram eftersom kritiken mot förslaget var hård, främst från fackligt håll. Risken för lönedumpning var allt för stor, hävdade facket.

Nu har en ny kommission tillträtt och det är den svenskan Cecilia Malmström, som är EU-kommissionär för inrikesfrågar som bland annat omfattar migrations- och polisfrågor, som tillsammans med kommissionären Viviane Reding ligger bakom direktivet som ska reglera säsongsarbete.

Cecilia Malmström har själv uppgett att de nya förslaget ska innehålla regler som ska minska risken för lönedumpning.

Enligt kommissionens kalender ska ett förslag till direktiv komma inom två månader, men tidigare förslag har skjutits upp flera gånger.

Enligt EU behövs mer arbetskraft i Europa eftersom befolkningen blir allt äldre. Enbart i Sverige kommer en halv miljon människor att gå i pension inom tre år.