Foto: LARS PEHRSON / SCANPIX  
   

INTERVJUESSÄ. I hallen hemma hos bokförläggaren som gett ut Meyrinks Golem, Lovecrafts Fallet Charles Dexter Ward och Poes Rummet, Virveln och Den döda flickan kommer två svarta katter fram, visar sig och försvinner igen.

Hade vi gått in i sovrummet hade det förmodligen gått att hitta något som påminde om att bokförläggaren också ger ut erotisk litteratur. Men vi sätter oss i köket i vid bordet med den rödrutiga duken, hos bokförläggaren som gett ut Kommunistiska manifestet och August Strindbergs Liten katekes för underklassen .

Till strids mot Bonniers
Men Carl-Michael Edenborg är inte bara bokförläggare. Han driver också en populär blogg, som Vertigomannen, någon sorts svenska bokvärldens Darth Vader, som basar över fans och medhjälpare, Stormtrupperna. Vertigomannen har nyligen börjat ge sig på Bonniers bokdistributionsmonopol.

Carl-Michael Edenborg har skrivit debattartiklar och träffat andra förläggare för småförlag för att göra en gemensam aktion.

Café Sodom
Debattören Edenborg har avrättat den svenska deckaren i Aftonbladet, för att den inte skildrar verkligheten, inte skildrar minoriteter och demoniserar människor som begår brott och socialt utsatta grupper.

Det senaste engagemanget är som caféföreståndare: Café Sodom har öppnat på Söder och ser ut att bli en lika viktig mötesplats som  Edenborgs förra ställe i Gamla stan.

Nybliven miljöpartist
Han ser ut genom fönstret. Det är svårt att undgå att han bor i hyreshuskvarteret Linjalen, i folkmun Warszawa. Ett område där, ovanligt nog i Stockholms innerstad, majoriteten av invånarna organiserat sig mot bostadsrättsombildningar och vunnit sina strider.

Edenborg är nyinflyttad och har inte varit med, men vill ägna sig åt politik och är ny medlem i Miljöpartiet. Men han tror inte partiet ser honom som ett affischnamn.

Allt-i-allo
I januari kom han ut som Vertigopseudonymförfattaren Gunnar Blå. Ja, eller ställde sig inför lanseringen av nya Gunnar Blå-boken till förfogande som ställföreträdare "med fullgod rätt att uppträda som Gunnar Blå".

Därutöver har Edenborg alltid varit inblandad i hela bokproduktionen – från korrekturläsning, fotografering och formgivning till marknadsföring.

8 maj kommer han för nionde året i rad vara bokmässegeneral för bokmässan Textmässan.

— Varför så många ansikten?

— Jag har medfödd god simultanförmåga, säger Carl-Michael Edenborg. Den har jag ärvt efter min farsa.

Pappan, komikern och skådespelaren Bernt Dahlbäck, ska enligt Edenborg ha haft fallenhet för att göra många saker på en gång.

— Jag blir lätt uttråkad och har vant mig vid att göra flera saker samtidigt. Sedan är jag envis och slutför saker. Det kan ta flera år, vilket innebär att jag måste göra saker parallellt.

Att sätta rollerna i spel
Efter nästan tjugo år har han kunnat anställa en assistent på förlaget och själv ha en halvtid över. På sin nya fritid har han gjort ett reportage för Ordfront Magasin om den israeliska fredsrörelsen.

Caféet har han delvis öppnat för att få lite mer social samvaro. Det är ensamt att sitta och forska på Kungliga Biblioteket på förmiddagarna. Han är idéhistoriker också.

— Det såg konstigt ut att en person gjorde allting på förlaget, så då hittade jag på en massa olika namn på mig själv. För att det inte skulle se för hemsnickrat ut. Men i grund och botten handlar det nog om att få upp livskänslan. De flesta är väl medvetna om att livet består av olika roller: förälder, anställd, kompis eller kördeltagare, klass- och könsidentiteter. Mitt livsrecept är att försöka sätta de där rollerna i spel.

— Är det lättare att vara sig själv eller att tappa bort sig själv i alla roller?

— Jag tror inte att "sig själv" finns. Individer är vad andra ser dem som och kommer bli vad individen uppfattar sig själv som. Det finns ingen kärna därinne, den är ett samhällsfenomen. Det kan kännas deppigt att det inte finns något fritt jag eller vilja. Friheten finns i spelet mellan rollerna – lekfullheten att kunna byta dem, glida mellan. Eller också kan det vara en vilja att ha fler liv. Att förlänga det – en dödsskräck. Istället för att leva i 75 år har du fem identiteter och kan leva i 375 år.

Fotnot: Textmässan för oberoende förlag äger rum i Nürnberghuset (Södermalm, hörnet Högbergsgatan / Björngårdsgatan) den 8 maj, klockan 11-16. Inträde: 50:- Skolklass: 200:- Barn under 10 år fri entré.

 Victor Estby
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn