Arbetslösa i Stockholm kan behöva plocka skräp för att behålla sina bidrag. För att aktivera arbetslösa med socialbidrag lanserar kommunen ett projekt där deltagarna ska hålla rent i stadens parker.

Satsningen rör 450 personer som kommer från grupper som står långt i från arbetsmarknaden.

– Det rör sig inte bara om att städa parker. Man kan även jobba inom andra delar av den kommunala verksamheten. Dessutom ges möjlighet till utbildning, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Idén är ett resultat av ett samarbete mellan socialnämnden, trafikkontoret och Södermalms stadsdelsnämnd. Tanken är att deltagarna ska få arbetserfarenhet och även möjlighet till en framtida anställning inom kommunen.

Målet är att 100 personer ska anställas. Arbetet är en vidareutveckling från förra sommaren då ungdomar från Rinkeby fick möjlighet till sommarjobb i innerstadens parker.

Men det är inte frivilligt, ställer man inte upp så blir man av med sitt ekonomiska bistånd, enligt socialborgarrådet Ulf Kristersson (M).

Kan inte det upplevas som stötande att behöva plocka skräp för att få socialbidrag?

– Det finns säkert de som vill göra annat och det uppmuntrar vi. De flesta är dock positiva när de väl kommer igång. Men att inte ha lust är inget skäl, då blir man av med sitt bidrag, säger han.

Deltagarna kommer att kallas Stockholmsvärdar och ska förutom att städa även vara till hjälp för turister som ber om vägbeskrivning. 300 sommarjobb ska även utannonseras till ungdomar. Satsningen kommer allt som allt att kosta stockholmarna åtta miljoner kronor.