Det är dags för ett skatteuppror från vänster för det är inte längre häftigt att betala skatt, citat Mona Sahlin, det är snudd på moraliskt ideologiskt omöjligt.

 

 

Jag vill inte längre betala skatt till riskkapitalbolag. De sex stora vårdbolagen – Carema, Attendo, Capio, Aleris, Praktikertjänst och Frösunda gjorde 1,2 miljarder i vinst på våra skattepengar 2008.

Hur många välfärdsarbetare får man för det?

De borgerliga vann inte valet 2006 på löftet att göra aktieägare i skol- och vårdbranscherna rika. Och vi verkar heller inte kunna säga nej till slöseriet med skattemedel i årets val.

De rödgröna kommer exempelvis med vallöftet Hälsoval Stockholm att riva upp den borgerliga ojämlika vårdreform som lett till att friska människor uppmuntras överkonsumera vård medan patienter med stora behov blivit olönsamma.

Det är enormt bra, men faktum kvarstår – via förändrade ersättningssystem och nya etableringsregler vill man, med betonande av kvalitetsbegreppet, civilisera marknaden inte avskaffa den.

Det blir fortfarande fritt fram att pressa vinst ur skattefinansierad verksamhet oavsett valutgången 2010.

Nyligen såldes vårdföretaget Carema, som huvudsakligen ägdes av riskkapitalbolaget 3i, för 8,3 miljarder kronor till Triton, ett annat riskkapitalbolag registrerat på Jersey.

Vinsten var mer än tre gånger insatsen och ledningen tjänade hundratals miljoner.

De heter riskkapitalbolag men de tar ingen risk. För vi utgör alla en stabil välfärdsmarknad, vi kommer alltid att behöva vård och omsorg, vi kommer alltid att garantera lönsamhet med skattemedel. 

Men det är vi som står för risken, att våra barn kommer att växa upp i ett ojämlikt skitsamhälle.

Jag vill att välfärdsvinst ska betyda solidariskt samhälle för alla inte skatteparadis för riskkapitalbolag. Jag vill få rösta om det.
 

Ann Charlott Altstadt

Journalist och författare