Facket är ett hinder för unga att komma in på arbetsmarknaden, förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt då han i måndags mötte det kvinnliga företagarnätverket Madame Herr Donner på Gotland.
 

Facket hindrar unga från att komma in på arbetsmarknaden, hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ni nämner lag och kommun som hinder för er, jag vill lägga till facket, sa Fredrik Reinfeldt i måndags till gotländska företagare.

Statministern samtalade med tio företagare från Madame Herr Donner, ett kvinnligt företagarnätverk. Med på träffen var Gotlands Tidningar som refererade både vad Reinfeldt och företagarna tycker.

"Snäva regler"
Företagarna berättade om de problem som fanns med att driva företag på ön. En företagare ville luckra upp arbetsmarknadslagstiftningen.

– Reglerna är för snäva. Om man har problem med någon i personalen är det omöjligt att bli av med honom eller henne, sa Beatrice Jakobsson, delägare i bageriet Heart of Sweden i Hemse.

Andra företagare bekymrade sig över ingångslönerna som ansågs för höga, vilket skulle innebära att förre unga fick jobb.

"Sänk trösklar"
Det fanns även kritik mot att lagarna och kommunen gjorde det svårt att driva företag.

Det var då statministern passade på att tillägga att facket också var ett hinder för att skapa jobb för unga.

Fredrik Reinfeldts lösning är att skapa fler praktikplatser och lärlingsutbildningar där ersättningen skulle vara låg.

– Vi måste sänka trösklarna för att de unga ska kunna visa upp sig på arbetsmarknaden, sa statsministern enligt tidningens referat.