Elektrikerförbundet varslade på tisdagskvällen om stridsåtgärder även inom installationsavtalets område. Vad gäller kraftverksavtalet är läget fortsatt låst.

Facket planerar i varslen de nya stridsåtgärderna i fem steg. Den första bryter ut den 10 maj. Stridsåtgärderna omfattar bland annat total arbetsnedläggelse och blockad för arbete som utförs av företag anslutna till Elektriska Installatörsorganisationen (EIO). Bland annat drabbas alla Skanskas arbetsplatser och kärnkraftverket Forsmark.

Elektrikerförbundet motiverar upptrappningen med att EIO inte vill diskutera något av de fackliga kraven. Förbundet kräver löneökningar på 3,64 procent på två år i sitt bud. Enligt förhandlingschefen Ronny Wenngren saknar förbundet en motpart vid förhandlingsbordet.

Upprörda arbetsgivare
På arbetsgivarsidan är man upprörda över varslet.

– Det är en otroligt kraftig åtgärd. Vi värderar deras krav till 4,5 procent på 24 månader vilket vida överstiger exempelvis pappersavtalet, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef vid EIO.

Enligt henne finns det inga utsikter till förhandlingar de närmaste dagarna.

På kraftverksavtalets område hade Elektrikerförbundet och Energiföretagens Arbetsgivarförening (EFA) ingen kontakt under tisdagen. Övertidsblockader och strejker pågår och nya väntar om inget avtal nås. Möjligen kan det färska pappersavtalet underlätta något.

Väntar på initiativ
På arbetsgivarsidan väntar man på initiativ från elektrikerna.

– De vet att vi är beredda att göra upp efter industriavtalsnormen. Och nu har vi fått ännu ett avtal på den nivån, sade EFA:s vd Ulrika Egerlid Schotte och syftar på Pappers avtal från måndagen.

Sedan den 15 april pågår övertidsblockad som berör runt 1.800 medlemmar i Elektrikerförbundet och den 19 april togs några medlemmar vid godsmottagningen på Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk. Dessutom utförs inget reparationsarbete vid vattenkraftverken vilket medfört att 39 vattenkraftstationer drabbats, enligt EFA.

 

TT