– Nästa gång vet arbetsgivarna att Pappers inte viker sig, säger Stewe Cato, fackordförande på Billerud i Grums.
 

Korsnäs Gävle och fem andra bruk stod stilla i fem dagar. För andra vara strejken betydligt kortare, men nu är den i alla fall över.
– Vi strejkade 24 minuter. Det var kort och koncist, säger Stewe Cato, fackordförande på Billerud i Grums. 

Klockan 18:24 i går avbröts strejken vid Billerud i Grums. Bruket var uttaget i den andra strejkvågen som trädde i kraft klockan 18.

– De flesta strejkvakterna var nog rätt nöjda med att det blivit en lösning, men det var klart att många också var förvånade. Det kändes lite konstigt att avbryta så snabbt, säger Stewe Cato.

Låglönesatsning
På Korsnäs Gävle hade strejken pågått i elva dagar när den blåstes av. Strejkkommittén samlades, strejkvakterna drogs in och avdelningsstyrelsen började analysera det nya avtalet. Avtalsanalysen pågår fortfarande och avdelningen väntar på mer information från förbundet innan de ska hålla medlemsmöte i morgon.

– Jag har ingen riktig analys än, men spontant tycker jag att de viktigaste grejerna verkar ha fått en lösning. Vi fick igenom en låglönesatsning och en reglering av inhyrningen, säger Michael Wallin, som jobbat 25 år på bruket och också sitter i avdelningsstyrelsen.

Löneökningarna i det nya avtalet är på 3,3 procent på 22 månader. Det är 0,1 procent mer än i de andra industriavtalen, men löneökningarna kommer tidigare och den största delen är generell, vilket innebär att alla får lika mycket i kronor. Det förstärker låglönesatsningen på 50 kronor som dessutom finns i avtalet.

– En del kommer säkert att säga ”Ja ha. Har vi stått här i elva dagar för det här?” Och det är klart att vi gärna velat ha mer, men det var inte pengarna som var det viktiga i den här konflikten, säger Michael Wallin.

Press på arbetsgivarna
Även Stewe Cato är inne på samma linje. Han tillägger att strejken satt press på arbetsgivarna och att den varit nödvändig för att få till avtalet.

– Även om den blev kort satte nog den andra strejkvågen press på arbetsgivarna. Strejken var viktig framför allt för framtiden. Nästa gång vet arbetsgivarna att Pappers inte viker sig.

Vid Billerud i Grums fick många anställda vända tillbaka till jobbet direkt när de kommit hem efter att ha slagit igen bruket i går klockan 18. I Gävle var det nattskiftet som blev inkallat och gick på vid nio eller tiotiden. Även om strejken är över kommer det att ta några dygn innan allt kommit igång och rullar på som vanligt.