Elektrikernas förhandlingar går trögt även på installationsavtalets område. Facket kan ta till stridsåtgärder om inget händer snart, enligt Ronny Wenngren, Elektrikerförbundets avtalssekretare.

– Vi är beredda att göra vad som krävs för att få till ett vettigt avtal, säger han.

I fredags lämnade Elektrikerna ett slutbud på installationsavtalets område. Enligt Ronny Wenngren togs det inte emot särskilt väl av arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen (Eio).

– De sa nej till allt. Det enda de gillade var avtalsperioden på två år med fredsplikt.

Slutbudet innehöll bland annat en reglering av om att småbarnsföräldrar inte ska tvingas till jobb på annan ort än hemorten, vilket är en av de förbundsspecifika frågor facket driver. Det innehöll också löneökningar på 500 kronor i månaden i år och 520 kronor nästa år.

– Det är ynka lite mot vad vi begärde i LO-samordningen, men Eio säger ändå nej. De har inte lagt något lönebud utan surrar bara om någon industrinorm som de inte ens kan förklara vad den innebär, säger Ronny Wenngren.

Förvånad arbetsgivare
Att facket lämnat ett slutbud är en nyhet för Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef för Eio.

– Så har vi inte uppfattat det. Vi fick några förslag som vi har bedömt, men de sa inget om att det skulle vara ett slutbud, säger hon.

Hon bekräftar dock att förhandlingarna har gått trögt, och att lönerna är ett av problemen.

– Vi brukar vara överens om att följa normen inom industrin, men i år verkar Elektrikerförbundet inte se industriavtalen som norm, och det har skapat problem, säger hon.

Hela veckan
Parterna ska förhandla igen i eftermiddag. Åsa Kjellberg Kahn räknar med att förhandlingarna fortsätter hela veckan, även om tiderna ännu inte är utsatta.

– Vi har mycket kvar att prata om och vi har kommit i ett läge där vi förhandlat länge, så det är dags att vi kommer till skott och får till ett avtal snart, säger hon.

Även Ronny Wenngren tycker att det är dags att teckna avtal. Han säger att facket bjudit till och att det nu är upp till arbetsgivarna. Om inget händer snart kan varsel vara på väg även på installationsavtalets område.

– Vi har inte hur mycket tålamod som helst. Nu får det vara sluttramsat. De måste ge oss konkreta förslag. Om de inte gör det kan varsel absolut bli aktuellt. Vi gör vad som krävs för att få vettiga avtal.

FOTNOT: På kraftverkssidan är konflikten i full gång. Strejk och blockad pågår och elektrikerförbundet har fler varsel som väntar.