Från måndag morgon strejkar nära 6 000 pappersarbetare vid 13 bruk. Trots flera försök att hitta lösningar har de opartiska ordförandena inte lyckats konstruera ett avtal som båda parter kan acceptera.

 

Att strejken utvidgas innebär att en redan dyr strejk kommer att kosta ännu mer.

 

– Hittills har det varit förlorade exportintäkter på ungefär en halv miljard kronor. När nu ytterligare sju bruk tas ut kommer det att innebära en eskalering till ungefär 100 miljoner kronor om dagen, säger Marie S Arwidson, vd för Skogsindustrierna.

 

Uteblivna affärer

Hon påpekar att den prislappen gäller direkta effekter. Till det ska läggas indirekta effekter som exempelvis förlorade affärsmöjligheter när kunder söker nya leverantörer och att det även drabbar underleverantörerna hårt.

 

Marie S Arwidson säger att Skogsindustrierna gjort mycket för att gå Pappers till mötes.

 

– I Opos avtalsförslag ligger satsningar som gäller bemanningsfrågan, en lösning på pensionsfrågan och en låglönesatsning.

 

Självklart nej

Matts Jutterström, förhandlingschef vid Pappers, säger att det som medlarna presenterade knappt kunde ses som ett bud.

 

– Vi uppfattade det som en skiss till ett möjligt avtal. Vi tycker att det är för dåligt, nivåerna är för låga och bemanningsfrågan är inte tillräckligt beaktad, säger han.

 

Därför var det självklart för förbundet att säga nej. Och det innebär att strejken nu kommer att utvidgas.

 

–  Det är tråkigt att inte Skogsindustrierna tar tillfället i akt och förhandlar om saker och ting utan hugger sig fast i samma uppfattning som de haft tidigare, säger Matts Jutterström.

 

TT

Fakta:

  • Sedan den 16 april är 3 000 av Pappers medlemmar vid sex pappersbruk uttagna i strejk. Bruken är SCA Kraftliner Munksund, Holmen Iggesund, Stora Enso Skoghall, Korsnäs Gävle, Södra Cell Värö och Billerud Skärblacka.
  • På måndagen tas ytterligare drygt 2 800 medlemmar vid sju pappersbruk ut i strejk. Bruken är Stora Enso Fors, Södra Cell Mönsterås, Billerudägda Gruvön, Kappa Piteå, SCA Obbola utanför Umeå, Korsnäs Frövi och Waggeryd Cell i Vaggeryd.
  • Waggeryd Cell tas ut i strejk därför att Pappers anser att företaget brutit mot den övertidsblockad som ligger sedan den 12 april.