– Vi hade hoppas att avtalet skulle ge de uppsagda en chans till en rättvis prövning. Det är de värda. Och vad vore bättre än vårt fall om Handels verkligen ville testa sina muskler i nämnden. Det är så solklart, tycker Patrik Olofsson, Handelsklubbens ordförande, på bilden vid en demonstration vid Systembolagets huvudkontor i juni 2009.
 

De uppsagda lagerarbetarna på Systembolagets dotterbolag Lagena får ingen glädje av reglerna om bemanningsföretag i Handels nya avtal.

Att de fortfarande har återanställningsrätt spelar ingen roll. Avtalet gäller enbart dem som sägs upp efter den 1 april.

Det här står inte uttryckligen i avtalet, men Handels och Svensk Handel är överens. Parterna har diskuterat frågan efter att avtalet slöts.

– Ja, vi har haft en diskussion med Handels. Och vi har samma uppfattning, säger Bo Cederlöf, förhandlingschef på Svensk Handel.

Inget att tvista om
Enligt Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande, är det inte ens en tolkningsfråga.

– Varför ska vi tolka när vi är överens? Vi tvistar inte om det vi är överens om.

25 lagerarbetare blev uppsagda och ersatta av bemanningsföretag i somras. De första fick sluta i mitten av september. Därmed har de fortfarande återanställningsrätt.

I går förhandlade Handelsklubbens med Lagenas ledning om återanställning enligt bestämmelserna i det nya avtalet. Parterna var oeniga och klubben avsåg att gå vidare till den nämnd som ska avgöra tvister.

– Vi hade hoppas att avtalet skulle ge de uppsagda en chans till en rättvis prövning. Det är de värda. Och vad vore bättre än vårt fall om Handels verkligen ville testa sina muskler i nämnden. Det är så solklart, tycker Patrik Olofsson, Handelsklubbens ordförande.

"Nytt kriterium"
Han har lusläst det nya avtalet för att avgöra om det går att tillämpa på de uppsagda arbetarna på Lagena eller inte.

– Som jag och andra har tolkat avtalet är det avgörande att de uppsagda har återanställningsrätt den 1 april. Det framgår inte av avtalstexten att det bara gäller dem som sägs upp efter den 1 april. Det är ett nytt kriterium som de har fört in i efterhand, anser han.

– Det står ingenstans att anställningen ska ha sägas upp efter den 1 april. Varför skrevs inte det in i avtalstexten från början om man nu var överens?

Men Handels hävdar att avtalet enbart gäller dem som sägs upp efter den 1 april.

– Om Handels har den uppfattningen så är det så. Det förfogar över sitt avtal och hur det ska tolkas, säger Dan Holke, chef på LO/TCO Rättsskydd.