Shamsul Alam Sarwar, som skadade sig på ett svartjobb, hade 85 olika jobb under sin tid som papperslös invandrare. Den första tiden var svårast:
– Jag kände ingen. Jag visste inte var jag skulle sova eller hur jag skulle få jobb, säger han.
 

På ett av hans 85 jobb de senaste sju åren gick det snett. I en plastfabrik norr om Stockholm sågade sig papperslösa Shamsul Alam Sarwar i tummen. Chefen följde med honom till akuten – där han fick sparken.

– Klockan var fem i fyra. Det hände precis innan jag skulle gå hem, säger Shamsul Alam Sarwar, som för fem år sedan jobbade svart på en plastfabrik.

Ett ögonblicks ouppmärksamhet räckte. Sågbladet slet sönder hans högra tumme och blodet sprutade i verkstaden.

– Jag stod alldeles stilla. Hela fabriken stannade upp. Det kom en massa människor och ställde sig runt mig, berättar Shamsul Alam Sarwar.

Chefen tog honom snabbt till akuten. Han var mån om att de skulle säga att Shamsul Alam Sarwar skurit sig på en kniv i sitt kök då de lagade mat. Några kopplingar till fabriken fick inte finnas. Sedan fick han veta att han inte fick jobba kvar längre.

Efter två dagars vård lämnade Shamsul Alam Sarwar sjukhuset, men högra kroppshalvan smärtade i drygt tre månader till och än i dag är hans tumme inte helt återställd.

– Det kommer den aldrig att bli, säger han.

En av många
Olyckan kom aldrig till myndigheternas kännedom eftersom han var papperslös och jobbade svart.

Shamsul Alam Sarwar är bara en av många utländska arbetare som råkat illa ut på svenska arbetsplatser.

För honom började det för drygt sju år sedan när han var tvungen att lämna sitt hemland Bangladesh. Han var gränsvakten som vägrade skjuta mot civila, en ordervägran som troligen skulle innebära dödsstraff.

För 90.000 svenska kronor hjälpte människosmugglare honom att ta sig till Sverige. Sedan dess har han hankat sig fram.

– Jag räknade för ett tag sedan att jag har haft 85 olika jobb sedan jag kom hit, säger han.

Undervisar i svenska
Han har bland annat sålt kläder och godis på torg över hela Sverige, diskat, städat byggen, målat, tolkat, drivit serveringar och under en månad hjälpte han en man med dennes skatteredovisning.

– Jag tjänade mellan fem och 500 kronor i timmen.

På de flesta jobben var lönen riktigt låg, oftast en eller ett par hundringar om dagen.

För ett halvår sedan fick han asyl. I dag undervisar Shamsul Alam Sarwar bangladeshier i svenska.

Han halar fram ett tjockt lexikon och lägger på bordet. Bengali-Svenska. Det har jag skrivit själv förklarar han och tittar på boken och säger:

– Det här är mitt sätt att försöka hjälpa andra.


FAKTA / Arbetsolyckor

Varje år anmäls närmare 30.000 arbetsolyckor som leder till frånvaro från jobbet.
Ingen vet hur många av dessa olyckor som drabbat utländska arbetare. En positiv trend är att arbetsplatsolyckorna minskar något.
Antalet anmälda brott enligt arbetsmiljölagen var för två år sedan 275, samma år lagfördes 20 personer för brott mot denna lag.
Förra året omkom 49 personer i dödsolyckor på jobbet. Åtta av dem var utländska medborgare anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige.
Källor: Arbetsmiljöverket, Brå