Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna fortsätter, och nu går även opo in på banan igen. Medlarna har lämnat nya förslag och frågor till parterna och vill ha svar i eftermiddag.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, säger att det inte rör sig om någon ny hemställan. Efter att Pappers tackat nej till opos tidigare slutbud har parterna förhandlat på egen hand.

– Opo har inte haft någon större roll alls, så de här frågorna vi nu fått kan ses som ett livstecken från dem. Jag tolkar det som att de visar att de finns och undrar om de kan göra något, säger Jan-Henrik Sandberg.

De senaste dagarna har förhandlingarna mellan parterna intensifierats, men något avtal är ännu inte i sikte.

– Det känns inte som om något avtal är nära just nu. Om det ska gå i det här tempot kommer strejken att utvidgas på måndag, säger Jan-Henrik Sandberg.

Hårda nötter återstår
Men förhandlingarna som pågått hela dagarna och en bra bit in på nätterna de senaste dagarna har ändå gett några resultat.

– Vi har klarat av en del frågor, men det återstår några riktigt hårda nötter att knäcka.

Vilka frågor det rör sig om vill han inte säga, men de tidigare knäckfrågorna har varit lönenivån, pensionsavräkningen och Pappers krav på låglönesatsningar.

Helgförhandlingar

Förhandlingarna fortsätter även i dag, och troligen också i helgen enligt Jan- Henrik Sandberg. Att opo nu gett sig in på banan igen kommer inte att få någon effekt, säger han.

– De kan inte göra något för att få till ett avtal nu, och det finns inga förutsättningar för dem att komma med en ny hemställan.

– Det som krävs är att arbetsgivarna kommer oss till mötes i frågor som återstår. Då först kan vi teckna ett avtal. 

Samtidigt pågår övertidsblockand på samtliga pappersbruk och strejken rullar vid sex bruk sedan en vecka tillbaka. Om parterna inte enas under helgen kommer strejken att utvidgas till ytterligare sex bruk på måndag.

FAKTA / Här hotar strejk på måndag
Piteå Smurfitt-Kappa
SCA Obbola
Korsnäs Frövi
Stora Enso Fors
Gruvöns bruk (Billerud)
Mönsterås (SÖDRA)
Dessutom blir det strejk på Vaggeryds pappersmassebruk som en bestraffning för att företaget brutit mot övertidsblockaden. 

FAKTA / Här är strejken i gång sedan i fredags
SCA Packaging i Munksund
Iggesunds bruk i Iggesund
Korsnäs Gävle
Stora Enso Skoghall
Värö bruk (SÖDRA) i Väröbacka
Skärblacka bruk (Billerud)