En vecka innan Frösunda LSS tar över assistansen på Södermalm i Stockholm pågår fortfarande rekryteringen av nya personliga assistenter.

 

Både Frösunda och stadsdelen försäkrar att brukarna inte ska bli lidande. Hur det går visar sig om en vecka.

 

– Vi har varnat för den här situationen i ett år, säger Ulf Bjerregaard, förhandlingsansvarig på Kommunals sektion 27 på Södermalm.

 

Vill inte byta

Många luckor ska täppas. Majoriteten av de personliga assistenterna, ett 70-tal, har anmält att de inte tänker byta arbetsgivare utan stanna kvar i Stockholms stad. Huvudorsaken är att de får sämre villkor hos Frösunda. Enkelt uttryckt får de jobba mer för samma pengar.

 

För att klara övergången tänkte stadsdelsnämnden låta dem jobba kvar under maj månad. Därmed skulle Frösunda få mer tid att rekrytera och utbilda.

Den möjligheten tänker Kommunal sätta stopp för genom att lägga ett tolkningsföreträde.

 

Kommunen backar

– Frösunda tar över den 1 maj. Kommunen kan inte tvinga sina anställda att jobba åt dem, säger Per Bexelius, ombudsman på Kommunal i Stockholm.

 

Och nu backar stadsdelsnämnden.

 

– De behöver inte fullgöra sin arbetsplikt hos brukarna i fyra veckor. Det blir meningslöst i och med att Kommunal agerar som de gör. Innan vi får en förhandling för att bestrida tolkningsföreträdet hinner det gå mer än fyra veckor, säger Sven Byström, personalchef på stadsdelsförvaltningen.

 

I höstas var det ett 50-tal brukare som berördes av bytet. Nu återstår drygt 30. Den 1 maj tar Frösunda över ansvaret för deras personliga assistans från kommunen. Många får nya assistenter, i och med att majoriteten har anmält att de inte följer med till Frösunda.

 

Omöjigt att enas

I går, torsdag, blev det klart att Kommunal och Frösunda inte kunde enas om ett avtal för dem som följer med till Frösunda. Huvudproblemet är att villkoren i Kommunals avtal är bättre för personliga assistenter i kommunal än i privat tjänst.

 

– Jag beklagar att vi och Kommunal inte har kommit överens. Vi har gjort ganska många verksamhetsövergångar och hittills har vi alltid kommit överens i inrangeringsförhandlingar. Det här är första gången vi har en stor övergång inom personlig assistans. Problemet är att avtalen är så olika. Avtalet för kommunalt anställda är dyrare, konstaterar Lena Alserud, personalchef på Frösunda LSS.

 

Krångligare än vanligt

Om Kommunal och Frösunda hade kommit överens skulle personalen få besked om exakt vilka villkor som gäller hos den nya arbetsgivaren. Nu är det inte så. En del hänger på om Kommunals avtal med SKL blir klart före 1 maj.

 

– I vanliga fall brukar vi ha gott om tid på oss vid övergångar. Nu har det varit ont om tid samtidigt som det har varit krångligare än vanligt, säger Lena Alserud.

 

Fakta:

Entreprenaden på Södermalm är den fjärde hittills och den största som genomförts i Sverige. Ett 50-tal brukare och drygt 200 personliga assistenter, inklusive ett 70-tal anhörigvårdare, berörs.

Personliga assistenter hos kommunerna har i regel bättre villkor än privat anställda – fasta anställningar i stället för tillfälliga, tre eller fyra timmars kortare arbetsvecka samt kompensation för jour är tre punkter där villkoren för kommunalt anställda är bättre