– Det måste finnas en gräns för hur stor plats arbetsgivarna tar, säger Claes-Håkan Hedberg på pappersbruket Korsnäs där strejken pågått i en vecka.
 

Fackmöten för de strejkande pappersarbetarna på Korsnäs i Gävle är mycket välbesökta.
– Vi går för utsålda hus. Stämningen är bra. Det går enligt förväntningarna, säger fackordföranden Bosse Myrberg.

Strejken startade förra fredagen och det är kring 600 personer som har lagt ner arbetet på Korsnäs. Under strejken har facket möte varannan dag för att informera och diskutera läget i konflikten. Och av de strejkande kommer bortåt 150 på mötena.

– Strejken känns som ett nödvändigt ont. Det är inget man längtar efter, men nu gäller det att göra det bästa av den. Och vi är vid gott mod, sa fackets ordförande under den sjätte konfliktdagen.

Pappersarbetarna på sex bruk gick i strejk för en vecka sedan. Sammanlagt gäller det 3 000 pappersarbetare.

Facket har gått ut i strid för att få en låglönesatsning, reallönehöjningar, återanställningsrätt för uppsagda även vid inhyrning och en lösning för pappersarbetarnas pensioner.

 

Planerar inte att avsluta diskussionerna
När LO-Tidningen i onsdags kväll gick i tryck pågick förhandlingar och förbundskassör Henry Heiniö kunde berätta att parterna då inte hade några planer på att avsluta sina diskussioner.

Om de inte kommer fram till ett nytt avtal blir det strejk på ytterligare sex pappersbruk på måndag och då går 2 800 personer ut i konflikt. Dessutom kommer facket att gå ut i en straffstrejk på Vaggeryds pappersmassebruk på måndag för att företaget har brutit mot övertidsblockaden.

Jonas Friberg är lokförare och suppleant i fackklubbens styrelse i Korsnäs. Han har jobbat med strejkvaktslistorna och gått strejkvakt.

– Det går väldigt bra. Folk ställer upp som strejkvakter. Vad jag vet har det ännu inte varit några incidenter, säger han.

 

Motiverade strejkande
Claes-Håkan Hedberg har ännu inte anmält sig till strejkvakten, men ska skicka mejl till facket. Han har heller inte riktigt gått ut i strejk. Som skiftarbetande pappersmaskinförare har han tio dagar ledigt – och hans ledighet började när strejken inleddes.

Men han berättar att alla arbetskamrater var mycket motiverade när strejken började och han tycker att arbetsgivarnas hårda inställning bara underblåser ilskan.

– Det måste finnas en gräns för hur stor plats arbetsgivarna tar. De genomför maktdemonstationer och vill flytta fram sina positioner, säger Claes-Håkan Hedberg.

Enligt fackets egna beräkningar ger den centrala och lokala strejkersättningen dagtidarna på bruket 95 procent av sin vanliga lön, medan de som går sexskift får 88 procent av lönen.

– För vår del räcker pengarna till att strejka i några månader, säger fackets ordförande Bosse Myrberg.

 

 

FAKTA / Olika ersättning
– De strejkande får 563 kronor i ersättning per dag från Pappers. Stödet är skattefritt och på Korsnäs tillkommer en lokal konfliktersättning.
 
– Ersättningen motsvarar mellan 88 och 95 procent av lönen.

– De sex strejkutsatta pappersbruken får full kompensation för förlusterna från Svenskt Näringsliv.

– Det betyder 30 miljoner kronor om dagen när sex bruk är i strejk. 25 miljoner kronor ytterligare om nästa varsel utlöses.