Elektrikerna och arbetsgivarna i EFA gör uppehåll i förhandlingarna. Facket lägger ett nytt strejkvarsel.
– Vi står så oerhört långt ifrån och tycker det är meningslöst att fortsätta förhandla, säger Ulrika Egerlid Schotte, vd hos EFA.
– Vi gör uppehåll på obestämd tid. Inget nytt datum för förhandlingar är bestämt, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftverksavtalet hos facket.

Båda säger att den stora motsättningen gäller lönepåslaget. Arbetsgivarna erbjuder samma som i industrin och det är 3,2 procent under 22 månader medan facket driver LO-samordningens krav och den är 2,6 procent under ett år eller 5,2 procent under två år.

– Vi ser ingen anledning att ge elektrikerna mer än alla andra, säger arbetsgivarnas Ulrika Egerlid Schotte.

Fackets Ulf Carlsson kontrar med:

– Vi ger oss inte och vi kan hålla på hur länge som helst.

Parterna har diskuterat även andra frågor än lönen, men arbetsgivarna säger att de inte tänker presentera ett enda papper förrän de och facket är överens om lönenivån.

Elektrikerförbundet varslar nu om strejk vid bygget av en transformatorstation i Häradsbo, som ligger i Halland. Om varslet träder i kraft kommer runt 20 elektriker gå i strejk den 3 maj.

– Vi har inte bråttom. Nu får våra stridsåtgärder verka, säger Ulf Carlsson.

Arbetsgivarnas Ulrika Egerlid Schotte är upprörd över fackets konfliktåtgärder.

– Elektrikerna beter sig oansvarigt. Deras konflikter påverkar miljön och energipriserna. Och det ter sig än mer oansvarigt när det säger att det kan hålla på hur länge som helst.