Mer än tio vattenkraftverk har stannat till följd av elektrikerkonflikten. Någon påverkan på elpriset har det inte blivit — ännu. Men för elbolagen kostar stoppet hundratusentals kronor.

Trots att elektrikerkonflikten inte bröt ut på allvar med strejk förrän under måndagen fick övertidsblockaden effekt direkt redan under helgen. En rundringning som TT gjort visar att åtminstone 12 vattenkraftverk, helt eller delvis, blivit stående efter störningar. Elektrikerna som vägrar jobba övertid har då inte kunnat åtgärda felen.

– Nu kommer de här stationerna att stå tills konflikten är över, säger Energiföretagens arbetsgivareförenings (EFA) vd Ulrika Egerlid Schotte till TT.

Två av de utslagna vattenkraftstationerna ligger i Ljungan i Medelpad, Parteboda och Hermansboda, och ägs av Fortum.

De ger en total effekt på 45 megawatt. Först vid ett bortfall på 200 megawatt skickar Fortum en notifikation till elhandelsbörsen Nordpool.

Rinner igenom
Även Eon har fått stoppa vattenkraftproduktionen under helgen till följd av konflikten.

– Vi har just nu sju anläggningar som är ur produktion, säger Torbjörn Tärnhuvud, vice vd för Eon Vattenkraft.

I två av anläggningarna rinner vattnet helt igenom utan att kraften går att ta till vara. Vid resten går det att på olika sätt styra om vattnet till andra turbiner, enligt Tärnhuvud.

Vid en av de mindre stationerna, Bodum i Ångermanälven, motsvarar den uteblivna elen årsbehovet för fem villor per dygn, enligt Tärnhuvud. I pengar tappar Eon i Bodum runt 50.000 kronor per dygn. Vad den samlade summan uppgår till är svårt att säga.

För Statkraft innebär elektrikerkonflikten stopp vid tre kraftverk.

Nya samtal på tisdagen
Vattenfall räknar inte med några problem vid vattenkraftverken till följd av elkonflikten.

– Våra elektriker är till största del anslutna till Seko, säger Peter Stedt, kommunikatör på Vattenfall.

Men några spår på elpriset syns ännu inte på Nordpool. Än så länge är effekterna av elkonflikten relativt begränsade. Men skulle det uppstå störningar i de större elnäten kan många vattenkraftstationer slås ut, enligt Torbjörn Tärnhuvud.

Under måndagseftermiddagen satt fack och arbetsgivare och försökte hitta fram till en förhandlingslösning. Samtalen fortsätter på tisdagen.

Även parterna i papperskonflikten förhandlade under måndagskvällen och de fortsätter under tisdagen.
 

TT