TIPS. SVT har förstått vilken konstnärlig genre som är den ledande och visar nygjorda dokumentärlångfilmer på tisdagkvällarna.

 

Läs på lotidningen.se: Anne Hedéns presentation av hela serien DOX.

 

En film om makt

Tisdagen den 20 april klockan 22 visas Bananas! av Fredrik Gertten, den film som bananföretaget Dole försökte stoppa. Vilket ännu mer underströk att den inte bara handlar om arbetsmiljö utan även om makt.

 

Läs på lotidningen.se: John Swedenmarks rapport från den svenska premiären i LO-Tidningen oktober 2009.

 

En annan dokumentär

Det är även lämpligt att nämna att dokumentären om strejken på Lagena ligger ute på nätet.

 

”Våren 2009 varslas 33 anställda på Systembolagets dotterbolag Lagena Distribution AB. Företagets lokala fackklubb väljer att gå ut i strejk för att få företaget att dra tillbaka varslet. De menar på att arbetsbristen inte ligger i att det saknas arbete för de varslade. Fackklubb 717 började som en film som i huvudsak rörde den fackliga striden på distributionsbolaget Lagena. Under processens gång utvecklades den till att handla om en större fråga – den som rör bemanningsföretagens vara eller icke-vara. Vad innebär det för löntagares anställningsvillkor att konkurrera med bemanningsföretag?”

 

Se på konflikt.se: Filmen Fackklubb 717.