I kväll gör pappersindustrin ytterligare ett försök att få till ett avtal. Men förhandlingarna går fortfarande trögt.

– Det går väldigt sakta framåt, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig på Pappers.

Parterna förhandlade fram till midnatt i natt och fortsätter i kväll med start klockan 18.

Även om det går långsam, händer det i alla fall något i förhandlingarna. I går fick Pappers några nya förslag av arbetsgivarna. De har behandlats av förbundets förhandlingsdelegation i dag och facket ska lämna svar till arbetsgivarna i kväll.

– Det gäller bland annat pensionsdelen där vi fått en ny idé av dem, men frågan är inte löst, vi skulle vilja skruva den lite till, säger Matts Jutterström.

Han säger att förhandlingarna till stor del blockeras av att arbetsgivarna håller fast vid det slutbud från opo som Pappers redan tackat nej till.

– Vi sa nej då kommer inte att ändra oss. Om det ska bli något nytt avtal kan arbetsgivarna inte stå kvar på samma ställe och stampa.

Matts Jutterström tillägger att förhandlingsviljan borde vara stor hos arbetsgivarna. Fackets blockad mot övertid, nyanställningar och inhyrning av personal har redan gällt i en vecka. Sedan i fredags står också sex pappersbruk helt stilla på grund av den pågående strejken, och om parterna inte enas den här veckan utvidgas strejken på måndag.