Elektrikerna är fast beslutna att bryta igenom arbetsgivarnas lönebud och få större löneökningar än industrifacken.

– Om inte vi tar ut pengarna kommer eldirektörerna bara att bli rikare och de badar ju redan i pengar, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftverksavtalet hos Elektrikerförbundet.

Elföretagens arbetsgivarorganisations förhandlare har förklarat att de är villiga att förhandla med facket, men att de tänker hålla sig inom ramen för industrinormen. Det är det enda hållbara för industrins återhämtning, enligt arbetsgivarorganisationen.

Arbetsgivarna i EFA har sagt att fackets varsel är oansvariga, att stridsåtgärderna får allvarliga konsekvenser och att de har negativa effekter för miljön.

– Vi tycker elbolagens prissättning av elen är oansvarig. Våra krav är väldigt försiktiga. Vi driver ju LO-samordningens lönekrav, säger fackets Ulf Carlsson.

Han säger att höjningarna av elpriserna gör att industrinormen inte räcker till för många. Resultatet blir sänkt reallön.

Ulf Carlsson säger att Elektrikernas förhandlingsdelegation är uppretad över arbetsgivarnas starka motstånd mot högre lönepåslag. Enligt uppgift till facket har redan Fortum budgeterat med löneökning på 2,4 procent för i år.

Parterna förhandlar vidare i eftermiddag.

– Antingen kommer vi framåt eller så brakar det ihop, säger Ulf Carlsson.