De nya stridsåtgärderna som Elektrikerförbundet varslat om träder i kraft klockan 07 på måndagens morgon.

 

Sedan tidigare finns en övertidsblockad. Nu trappas det upp med att det bland annat inte blir tillåtet att reparera eller återstarta generatoraggregat och turbiner vid vattenkraftverk. Dessutom tas godsmottagningen vid Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk.

 

Ulrika Egerlid Schotte, vd för EFA, säger att facket inte rör sig från sina ursprungliga lönekrav som arbetsgivarsidan anser vara orimliga. Hon är även kritisk mot att varslen inte dras tillbaka med tanke på de effekter som kan uppstå om till exempel en vattenkraftstation skulle gå sönder. Den kan då inte lagas förrän ett avtal är träffat.

 

– Det är ett mycket bekymrat läge, säger hon.

 

Att EFA riktar kritik mot lönekraven ligger i arbetsgivarsidans roll, anser Thomas Sandgren, 1:e vice ordförande i Elektrikerförbundet.

 

– Vi tar små steg framåt, det är därför vi fortsätter att förhandla. Annars hade vi inte fortsatt utan bara låtit konfliktåtgärderna verkat, säger Sandgren.

 

TT