Hela Svenskt Näringsliv samlar sig mot Elektrikerna och Pappers. Arbetsgivarorganisationen har beslutat om full kompensation för de strejkutsatta pappersbruken.

– Det är inte jättevanligt att vi ger hundra procents kompensation, säger Signhild Arnegård Hansen, Svenskt Näringslivs ordförande.

I dag på förmiddagen beslutade styrelsen för Svenskt Näringsliv om stödet till pappersbruken. Organisationens vice vd Christer Ågren uppskattar att stödet kostar runt 30 miljoner kronor om dagen. Och om nästa varsel från Pappers utlöses kommer det att kosta runt 25 miljoner kronor ytterligare per dag. Arbetsgivarorganisationen har inte fatta något beslut om ekonomiskt stöd till de kraftverksföretag som kommer att drabbas av Elektrikernas varsel.

– Ett fackförbund som Pappers har stor makt. Då känns det väldigt bra att de drabbade företagen hålls skadelösa. Det tackar vi våra kollegor i Svenskt Näringsliv för, säger Leif Brodén, ordförande i Sveriges Skogsindustrier.

Stark sammanhållning
Håkan Buskhe, vice ordförande i Energiföretagens Arbetsgivareförening, EFA, säger också att elektrikernas konfliktåtgärder får mycket stora konsekvenser och att han känner stark sammanhållning och solidaritet för att ta ansvar för löneutvecklingen.

Det var på en presskonferens tidigare idag som arbetsgivarorganisationen kritiserade Elektrikernas och Pappers konflikter. Huvudbudskapet var att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som sätter lönenormen och inom industrin är 24 av 25 avtal slutna så nivån är bestämd. Lönekrav utöver detta är ett hot mot Industriavtalet. Konflikterna nu skadar fackets trovärdighet.

– När några utnyttjar systemet till bristningsgränsen så skapas problem för kollektivavtalssystemets trovärdighet. Risken är att företagarsidan tappar tron på systemet, sa Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.

Hänvisar till normen
Svenskt Näringslivs Christer Ågren hänvisade till att LO tidigare vid flera olika tillfällen att de första slutna avtalen ska vara normerande för resten av arbetsmarknaden.

– Svårt att se det trovärdiga i att de tidigare uttalandena från LO inte skulle gälla, sa Christer Ågren.

Både EFAs Håkan Buskhe och Skogsindustriernas Leif Brodén förklarade att det inte kan tänka sig lönepåslag utöver de nivåer som industrifacken slutit avtal på. Men Leif Brodén sa också:

– Kanske finns det andra saker vi kan titta på.

Och han skulle gärna se att LO tog Pappers i örat.