– Nu har vi ett möte med alla strejkande för att informera om varför de har blivit uttagna i konflikt. Det här kan bli en långvarig strejk, säger den fackliga ombudsmannen Jan Tore Martinsen.
 

Nattens förhandlingar brakade samman. Från och med i dag, tisdag, strejkar 19.000 norska byggjobbare.

– Medlarna lyckades inte komma fram med ett bud som vi kunde acceptera, säger Bent Inge Bye på Fellesforbundet som organiserar norska byggarbetare.

Facket har därmed tagit ut alla sina medlemmar inom byggbranschen i strejk.

Konflikten berör 700 företag och kommer att drabba flera större byggprojekt i Norge.

 

Facket uppger att parterna står mycket långt ifrån varandra.

 

I Trondheim är den fackliga ombudsmannen Jan Tore Martinsen med och organiserar strejken. Traktens 1.300 byggjobbare har samlats i en stor idrottshall i centrala Trondheim.

– Nu har vi ett möte med alla strejkande för att informera om varför de har blivit uttagna i konflikt. Det här kan bli en långvarig strejk, säger Jan Tore Martinsen.

Fellesforbundet uppger att medlarnas förslag i sin helhet inte var tillräckligt bra men enligt arbetsgivarna har en stor stridsfråga har handlat om höjningen av minimilöner.

Trots det uppger arbetsgivarna att de är förvånade över att medlingen inte lyckades.

– Vi är mycket överraskade över att det blev strejk, säger Veslemøy Nestvold, som är kommunikationschef på Byggenæringens Landsforening (BNL).

Men frågan är om arbetsgivarna har anledning att vara så förvånade.

Detta är den andra konflikten inom fyra år som brutit ut inom byggbranschen. Förra gången facket och arbetsgivarna stred var 2006 och då handlade det om lönedumpningsfrågan.