Medlarna, de opartiska ordförandena (Opo), har begärt att Elektrikerförbundet (SEF) och Energiföretagens arbetsgivareförening (EFA) ska svara på budet klockan 16 på söndagen.

 

EFA:s vd Ulrika Egerlid Schotte ville inte kommentera något om innehållet.

 

– Jag kan inte föregå de diskussioner som vi har i vår förhandlingsdelegation och styrelse, sade hon till TT.

 

Mer talför var SEF:s förhandlingschef Ronny Wenngren:

 

– Budet innebär lönesänkningar och försämringar i allmänna villkor. Jag vet inte vad vi kommer att svara, men normalt sett är vi inte beredda att betala själva för att ge arbetsgivaren arbetsfred.

 

Upptrappning hotar

TT: Har ni fått igenom något av era krav i budet?

 

– Nej, ingenting.

 

– Efter klockan 16 i morgon (söndag, reds anm) kommer det att hända saker. Du kan säkert dra slutsatser av vad jag har sagt, sade Ronny Wenngren, utan att vilja klargöra om det innebär en upptrappning av konflikten.

 

För att få ett acceptabelt kraftverksavtal har SEF tidigare varslat om två övertidsblockader. De träder i kraft den 15 respektive 19 april. Det senare innebär bland annat att leveranser till Oskarshamns kärnkraftverk stoppas.

 

– Jag är oerhört bekymrad av de tunga varsel som redan ligger. De innebär risk för höjda energipriser, befarar Ulrika Egerlid Schotte.

 

Motåtgärd planeras

Facket Pappers och motparten Skogsindustrierna träffade medlarna på lördagen och förhandlade vidare. Det fanns hopp om ett medlarbud under kvällen.

 

Når parterna inget avtal i helgen bryter fackets varslade övertidsblockad ut på måndag klockan 18. Pappers har också lagt ett andra varsel som innebär total arbetsnedläggelse vid sex industrier från och med den 16 april.

 

Om det inte blir ett avtal i tid överväger Skogsindustrierna att besluta om lockout som motåtgärd till fackets konfliktvarsel.

 

TT