– Är du beredd att tillsätta en kommission för att utvärdera effekterna av nedrustningen av arbetslivet?

 

Den frågan ställer riksdagsman Torbjörn Björlund (V) i en interpellation till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

 

   
  Läs också: artikeln ”Döda byggare är tydligen ingen nyhet” 2010-04-09
   

Han hänvisar bland annat till att tre byggnadsarbetare dog i arbetsplatsolyckor inom loppet av fyra dagar i mitten av mars. Samtidigt har anslagen till Arbetsmiljöverkets bantats tre år i rad – med 50 miljoner 2007, med 100 miljoner 2008 och med 155 miljoner 2009.

– Riskerna i arbetslivet har inte minskat. Det finns inget som motiverar den neddragning av tillsynen som den borgerliga regeringen genomfört under mandatperioden, anser Torbjörn Björlund, som efterlyser en haverikommission med ansvariga myndigheter, forskare och arbetsmarknadens parter.