Lönerna har höjts och de har fått ob-ersättning. Men det är svårt att veta hur nöjd personalen i Urban Outfitters butik är sedan de tvingades över till ett bemanningsföretag. Kritik mot arbetsgivaren förbjuds i anställningsavtalet.

Urban Outfitters, en amerikansk klädaffär på en av Stockholms dyraste gator, blev omtalad i höstas. Samtliga anställda ställdes inför ett val: Gå över till ett bemanningsföretag – eller bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

I dag har alla utom två gått över till bemanningsföretaget Academic Work, eller rättare sagt ett dotterbolag till detta. Där har de kollektivavtal, vilket de saknade som anställda hos Urban Outfitters. Det har medfört högre löner, ob-ersättning och avtalspension.

– Jag tror att de flesta tycker att vi har fått det bättre, säger en anställd efter en stunds tvekan.

– Villkoren har förbättrats. Förut tjänade en säljare runt 17.500 kronor i månaden, och ingenting extra om man jobbade lördag. I dag är lönen runt 19.000, och till det kommer ob-tillägget.

Kan inte förhandla
Hos Urban Outfitters strulade dessutom löneutbetalningarna ibland, och då var det krångligt att cheferna satt i London. Det problemet har försvunnit med Academic Work som arbetsgivare.

– Mitt intryck av Academic Work har blivit bättre med tiden, säger en annan anställd. Men bäst hade ändå varit att ha både kollektivavtal och anställning hos Urban Outfitters.

– Ett problem med att jag är uthyrd som ”konsult” till Urban Outfitters är att jag inte kan löneförhandla. Min arbetsgivare är ju inte här. Det går inte att få något extra för att man tar ansvar och är duktig.

Kritik förbjuden
Få i butiken vill tala med LO-Tidningen, ingen vill synas med namn och bild. I vars och ens anställningsavtal står det att den anställda inte får säga någonting negativt om Academic Work. Därför är omdömena om den nya arbetsgivaren svåra att värdera.

En säljare tycker att det är bra att facket försöker begränsa möjligheten att använda bemanningsföretag.

– Academic Work verkar seriösa, men … Nu har det kommit fram att det dotterbolag vi är anställda i inte har några andra kunder än Urban Outfitters, så pratet om att vi skulle ha fått större trygghet genom att gå över till ett bemanningsföretag verkar inte stämma.