Ingegerd Åkerlund, 61, kommunalare och handledare för vuxna med funktionshandikapp, målar på ett supskåp som ska bli en present till maken.
 

Det finns inget rätt och inget fel när Ingegerd Åkerlund målar sina möbler eller inneväggarna i en grillkiosk. Och färdigt är det först när hon själv känner att det är klart.

Just de känslorna tar hon med sig till jobbet där hon leder ett gäng hjärnskadade killar som sköter återvinning i kommunen.
– De är så omedelbara, berättar hon. Och samtidigt kan vi göra om jobbet tills det blir bra.

Ingegerd Åkerlund målar på gammalt sätt, och blandar oftast ut färgpigmenten med filmjölk. Hon svänger sig med ord som drickamålning och nävamålning, det första betyder att pigmenten blandas ut med pilsner och det andra berättar att mönstret skapas med händerna i färgen.

Resultatet kan bli att den enklaste furumöbel ser ut som om den är gjord av ädla träslag och dessutom har en skiva av marmor.

Efter förra numrets artikel om Gunno Andersson, som ger ut sina egna böcker, gjorde LO-Tidningen en liten efterlysning: Finns det fler som skapar något efter jobbet – och inte bryr sig om jantelagen som vill få oss att tro att vi inget kan?

Om det finns? Folk målar och täljer, spelar och sjunger, gör smycken och väskor, fotograferar och författar, dansar och spelar teater …

– Målningen ger mig frid i själen, säger Ingegerd Åkerlund. Jag ska få hjälp att räkna igenom hur mycket jag får om jag går tidigare i pension, och om jag kan klara mig …

Så berättar hon om nästa projekt: Det handlar om insidan av en grillkiosk på gamla vänners gård utanför Eskilstuna. Mönstret blir kurbitsinspirerat, men mera sörmlänningar än dalkarlar förstås.

FAKTA / Jäntelagen
Som ett svar på den nertryckande jantelagen har journalisten och författaren Gudrun Hjelte formulerat tio budord som i stället ska stärka vårt självförtroende. De har spridits sedan 1982, och här kommer några bud:
Du ska tro att du är något.
Du ska tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.
Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra.

FAKTA / Sex andra kreativa LO-medlemmar

 
   

Jarmo Mäkkeli, 46, IF metallare, kretskortsreparatör och lödningsutbildare, Västerås.
Spelar gitarr och sjunger i bandet Psychopunch.
– Njä, jobbet och banden har inte mycket med varandra att göra, men det är ju bra att kunna löda om gitarren går sönder. Och så kan jag få lov att ta ledigt några veckor när vi turnerar i Tyskland och andra länder.

Hitta Jarmos rocklåtar på Myspace.

 

 

 

 
   

Eva Hillgren, 25, kommunalare och parkarbetare, Åkersberga.
Ägnar sig åt lokalrevy.
–  Jag sköter ljuset, så utan mig skulle ingenting synas på scenen. Och det är nog bra för jobbet också, man måste lära sig samarbeta med alla möjliga. Förra året var det svart på jobbet och allting tråkigt – allt utom teatern!

Det mesta om Evas revy finns här.
 

 

 

 

 

 
   

Arvid Sjögedahl, 31, elektriker och facklig på heltid, Linköping.
Gör kampfilmer tillsammans med Johan Olin.
– Vi vill påverka. Det började med satsningen på ungdomar i Elektrikerförbundet, och nu finns flera filmer på Youtube. Och att jobbet och facket och musiken går att kombinera så här, det känns som en lyckträff för mig.

Sök på ”unga elektriker” på Youtube för Arvids filmer

 

 

 

 
   

Susanne Åkerström, 42, Handelsmedlem och säljare på Clas Ohlson, Luleå.
Klipper och klistrar, hantverket kallas scrapbooking.
– När jag hade gått in i väggen behövde jag tid för mig själv och en hobby, och nu är jag en piggare och gladare människa både på jobbet och hemma. Men, det är klart, jag skulle gärna vilja öppna en butik med material och sådant …

Mer om Susannes scrapbooking finns på bloggen Pysslarna.

 

 

 

 

 
   

Fredrik Johansson, 33, kommunalare och fritidsledare, Norrköping.
Spelar och sjunger egna låtar.
– Musiken ger mig lust att åka till jobbet, och där är det kul när jag inspirerar ungdomarna att skapa själva – och kanske skriva svenska texter. Stilen är lite gamla Hoola Bandoola, men texterna handlar om nutida orättvisor.

Sök på ”Fredrik Johansson” på Lastfm.se för hans arbetarsånger

 

 

 

 

 
   

Nedim Ferhatovic, 52, Livsmedlem och kaviartillverkare, Kungshamn.
Målar tavlor i olja.
– Det kan vara lugnt vid min maskin och då hinner jag tänka på målningarna. Här i matsalen på jobbet hänger min tavla med några killar som fiskar från en liten båt.