Fjolårets magra bärsäsong innebar en katastrof för många thailändska bärplockare. Nu stämmer 80 bärplockare två thailändska företag som skickade dem till Sverige.

Många tog stora lån för att komma till Sverige och arbeta. 20.000 thailändare drog totalt på sig en skuld på 130 miljoner kronor, uppger SVT:s Aktuellt.

Bärplockarna har stöd av organisationen Nätverket mot trafficking (Nat) som kräver att de som vill återvända till Sverige i sommar och arbeta av sin skuld ska få ekonomisk hjälp. Nat kräver att svenska bärproducenter ska stå för bland annat mat-, fordons- och bensinkostnader.

Ett av de två thailändska företag som stämts uppger att det inte tänker betala ut några pengar och hänvisar till de svenska arbetsgivarna.

– Med det här systemet hjälper det inte att svenska myndigheter har satt minimilöner för plockarna. Ska thailändare fortsätta att stå för allt räcker inte lönen på långa vägar. I stället kommer bönderna hem med skulder på mellan 1 000 och 2 000 dollar, säger Natrepresentanten Junya Yimprasert till Aktuellt.

I juni inleds förhandlingarna i arbetsdomstolen i Bangkok.

TT