Fackens hårda krav på en begränsning av inhyrningen har lösts på två sätt. IF Metall och GS har valt olika vägar i avtalsrörelsens tuffaste fråga. Och i onsdags gjorde Handels upp om en förenklad variant av GS-avtalet.

– Konstruktionerna är olika och branscherna ser olika ut. Båda lösningarna försvårar missbruk av inhyrning, men bara framtiden kan utvisa hur väl de fungerar, säger juristen Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd.
 

   
  Läs också: artikeln ” Vilken lösning är bäst? Avgör själv!” 2010-04-08
   

Alltsammans handlar om när det finns uppsagda med återanställningsrätt – och fackens mål är att stoppa arbetsgivarna från att då kringgå reglerna kring återanställning genom att hyra in folk via ett bemanningsföretag.

Klar förändring
Den mest omdiskuterade lösningen är IF Metalls strupstock som ger arbetsgivarna rätt att göra undantag för en tredjedel av dem som ska återanställas. Dan Holke säger att det är en klar juridisk förändring, eftersom arbetsgivaren tidigare inte haft rätten att ensidigt göra undantag på det viset.

– Vi får se i framtiden hur stor den här förändringen är i praktiken. Undantagen gäller när de lokala parterna inte kommer överens, och arbetsgivare vill väl som regel komma överens.

Bra men krångligt
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä anser att detta trots allt är ett framsteg. Med det nya avtalet måste arbetsgivaren ta alla som ska återanställas från återanställningslistan och två tredjedelar måste gå enligt turordningen. Tidigare kunde en arbetsgivare i stället anlita ett bemanningsföretag och därmed välja ut samtliga som fick återanställning helt på egen hand.

– Vår lösning är bra för den är något helt nytt, som sätter stopp för missbruket av inhyrning, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Men lösningen är krånglig. Han säger att den är gjord för klubbar som är vana att förhandla.

Långa processer
GS avtalsansvariga Tommy Andersson vill inte gärna ställa de två avtalen mot varandra. Men om alternativet hade varit att på metallsättet ge arbetsgivare avtalade möjligheter att godtyckligt välja vilka som ska få jobbet tillbaka hade GS hellre varit utan avtal i bemanningsfrågan.

– Fördelen med vår överenskommelse är att medlemmen har möjlighet att få sin rätt prövad i tre nivåer. Frågan är vilken arbetsgivare som orkar hålla på med en sådan process, säger han.

Han säger samtidigt att bristen med GS-avtalet är att facket inte lyckats sätta stopp för inhyrningen när det finns uppsagda med återanställningsrätt.

I går kom Handels överens med Svensk Handel om ett avtal som liknar GS.