Pappers förhandlingar rullar vidare i dag. Facket hoppas att de två varsel som lagts ska sätta press på arbetsgivarna.

– De måste förhandla med oss och inte bara erbjuda oss en blåkopia av andras avtal, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig på förbundet.

Klockan 16 i dag träffar Pappers sin motpart Skogsindustrierna igen för första gången sedan förbundet varslade om strejk i förrgår.

– Det blir som att börja om lite från början igen, konstaterar Matts Jutterström.

Han säger parterna inte kommit särkilt långt i förhandlingarna då arbetsgivarna inte velat förhandla om fler viktiga frågor, bland andra bemanningsfrågan. Men trycket på arbetsgivarna har ökat sedan facket i förrgår varslade om strejk som ett komplement till övertidsblockaden som träder i kraft på måndag. Strejkvarslet kom dels för att få fart på förhandlingarna och dels som en markering mot att opo skjutit upp Pappers blockad en vecka.

– Det var ett väldigt märkligt beslut av opo. Vi kan inte se det på något annat sätt än att opo agerat helt utifrån arbetsgivarnas önskemål, säger Matts Jutterström. 

Förhandlingssituationen har också förändrats då Handels i går tecknade avtal som på många punkter skiljer sig från de övriga uppgörelser som tecknats.

– Det visar att det i alla fall finns alternativ till industriuppgörelsen. Att alla inte behöver göra likadant.

Pappers träffade opo i går, men ska nu försöka komma fram till avtal i direkta förhandlingar med Skogsindustrierna.

– Vi förutsätter att förhandlingarna äntligen kommer i gång nu, säger Matts Jutterström.