Tusen medlemmar i Västerbotten skrev på protestlistan mot IF Metalls nya avtal. Men förbundets avtalsråd sa, som väntat, ja till de preliminära överenskommelserna i dag.

– Det blev ett ja, men det märktes i alla fall tydligt att det fanns ett missnöje, säger Kennet Bergqvist, klubbordförande på Indexator i Vindeln.

Han tog initiativet till den protestlista som kräver att IF Metalls medlemmar ska få rösta om avtalet. Tusen personer i den egna avdelningen har skrivit på och några hundra till från andra delar av landet.

Många i Västerbotten
– Sett till förbundets medlemsantal är tusen inte mycket, men det är en stor andel av våra medlemmar i Västerbotten, säger Kennet Bergqvist.

Han själv och flera andra förtroendevalda, främst från Västerbotten, krävde att avtalsrådet i första hand skulle rösta för en medlemsomröstning om avtalen och i andra hand skulle rösta ner avtalsförslagen.

Men majoriteten av 170 ledamöterna hade en annan åsikt och sa ja till de preliminära överenskommelserna.

– Vi hade inte räknat med något annat, men ville i alla fall visa hur vi ser på det, säger Kennet Bergqvist.

Återkommer på kongress
Han tillägger att protestlistan bara var ett första steg. Till IF Metalls nästa kongress kommer han att föreslå att beslutsprocessen kring avtalen ändras.

– Avtalsrådet borde ha mer makt och processen blir mer demokratisk. Som det är nu går förbundsledningen ut och säger att avtalet är superbra och en framgång innan avtalsrådet ens träffats. Så borde det inte vara.

Att avtalsrådet sagt ja innebär att de åtta avtal som IF Metall hittills tecknat som preliminära överenskommelse nu blir slutgiltiga.

Förhandlingarna fortsätter ändå även för IF Metall. Förbundet har ytterligare 32 avtalsområden att teckna avtal på innan avtalsrörelsen är slut.