Mindre än en vecka efter att elektrikerna varslat om blockad på kraftverksområdet utökar förbundet varslet.

– Vi måste se till att förhandlingarna kommer igång, säger Ronny Wenngren, Elektrikernas avtalssekreterare.

I onsdags för en vecka sedan varslade Elektrikerförbundet om blockad av övertid, nyanställning och utökad bemanning. Sedan dess har inget hänt, enligt facket.

– Medlarna har inte velat träffa oss förrän i dag. Hela påskhelgen har gått och de har bevisligen inte tagit vårt förra varsel på allvar, säger Ronny Wenngren. 

Strejk i Oskarshamn
För att öka trycket i förhandlingarna varslade förbundet om utökade stridåtgärder i går. Det nya varslet innehåller en vägran att köra, felsöka och återstarta generatoraggregat/turbin i lokalt driftläge vid vattenkraftverk.

Det blir också en strejk och blockad av alla arbetsuppgifter på avtalsområdet på godsmottagningen på Oskarshamns kärnkraftverk.

Varslet träder i kraft den 19 april klockan 07:00, vilket är fyra dagar efter den tidigare varslade blockaden.

Förvånad arbetsgivare
Fackets motpart, Energiföretagens arbetsgivareförening (Efa) är mycket kritisk till det utökade varslet. 

– Vi är mycket förvånade över att Elektrikerna trappar upp konflikten ytterligare. Särskilt när vi kopplat in medlare och väntar på deras bud, säger Ulrika Egerlid Schotte, vd för Efa i en kommentar.

Efa anser att konflikten hotar att höja elpriserna och att det riskerar industrins återhämtning. Arbetsgivarna anser också att det rör sig om en lyxkonflikt då elektrikerna inte accepterar löneökningar på industrins nivå.

Lön mot bonus
Det får facket att se rött.

– Vi har inget avtal med Efa om att vad som är norm och får inte fredplikt för att industrin slutit avtal. LO-samordningen som vi står bakom kräver 2,6 procent på ett år och de har de råd att betala.

– Man kan ju fråga sig vad som är lyx, våra krav på anständiga löneökningar och arbetsvillkor eller alla miljoner elbolagen betalar ut i bonus till sina chefer, säger Ronny Wenngren.