– Om arbetsgivarna vill hyra in utan att man kommer överens lokalt måste de genomföra en väldigt omfattande process. I dag kan de bara tuta och köra, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
 

Reglerna kring inhyrning av personal är den stora vinsten med det nya avtalet, enligt fackförbundet GS.
– Det är en framgång att vi hittat en lösning som fungerar för våra branscher, säger Per-Olof Sjöö, GS ordförande.
 
Lösningen går kortfattat ut på att facket fått en förstärkt förhandlingsrätt. Om företag vill hyra in personal i fem veckor eller mer när det finns uppsagda med återanställningsrätt, måste de följa en speciell förhandlingsprocess. Om parterna inte kommer överens är det en partsgemensam nämnd som i slutändan avgör om företaget ska få hyra in eller inte.

– Om arbetsgivarna vill hyra in utan att man kommer överens lokalt måste de genomföra en väldigt omfattande process. I dag kan de bara tuta och köra.

Riskabel operation 
När IF Metall slöt sina avtal med löneökningar på 3,2 procent på 22 månader ansåg GS att det var lågt. Trots det hamnar förbundet nu på samma nivå.

– Att försök bryta sig loss från två stora breda överenskommelser är en riskabel operation. Vi gjorde bedömningen att det inte skulle vara värt det. Vi räknar med att säkra reallönerna och får nöja oss med det, säger Per-Olof Sjöö.
 
GS och Livs har tidigare kritiserat både tjänstemannafacken och IF Metall för att de gjort egna överenskommelser och lämnat de andra industriförbunden efter. Nu står Pappers ensamt kvar.

"Olyckligt"
Per-Olof Sjöö säger att GS och Livs inte kunde vänta på Pappers. Enligt opo hade förbundet långt kvar till en slutgiltig hemställan medan de själva var framme vid målgång.

– Det är olyckligt att det blivit så här. Vi har sagt att vi vill ha en så bred målgång som möjligt, men det är inga hard feelings mellan oss och Pappers. Vi supportar dem när de nu ska göra upp, säger han.