55.000 arbetare inom skogsindustrin och livsmedelsindustrin fick nya avtal vid midnatt natten till onsdagen.

Inom skogsindustrin får 35.000 anställda ett lönelyft med 0,9 procent från den 1 juni år enligt ett avtal mellan fackförbundet GS och arbetsgivarna Skogsindustrierna. De får ytterligare 2,3 procent den 1 juni 2011.

– Jag tycker det är bra att ytterligare ett avtal är klart inom industrin, säger Skogsindustriernas förhandlingsdirektör Per Hidesten till TT.

Avtalet gäller under 22 månader och går ut den 31 januari 2012.

– Nivåerna är i linje med de avtal som redan är träffade. Vi gör bedömningen att vi klarar reallönerna under avtalsperioden, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö i en e-postkommentar.

GS består av de tidigare förbunden Skogs- och Träfacket och Grafiska Fackförbundet Mediafacket.

20.000 anställda inom bland annat bageri, slakteri och mejeri fick samtidig ett 22-månaders avtal som också ger 0.9 och 2,3 procent den 1 juni 2010 och den 1 juni 2011. Avtalet slöts mellan Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet.

– Vi har nått en överenskommelse och därmed undanröjt ett hot om strejk som skulle drabbat flera av våra medlemsföretag, säger Livsmedelsföretagens vd Agneta Dreber i en kommentar.

En överenskommelse om bemanningsföretagen säger att en livsmedelsarbetsgivare ska särskilt förhandla med sin motpart om behovet av inhyrning skulle överstiga fem veckor.

– Med avtalet förstärker vi skyddet till återanställning när arbetsgivarna vill hyra via bemanningsföretag. Nu kan arbetsgivarna inte längre godtyckligt använda våra medlemmar i sitt schackspel, kommenterar Livs förbundsordförande Hans-Olof Nilsson som också bedömer att avtalet säkrar reallöner.

Om inte parterna kommer överens lokalt ska arbetsgivaren påkalla central förhandling. Förhandlingschefen hos Livsmedelsföretagen Anna Nordin säger att arbetsgivarna får använda sig av inhyrd personal medan förhandlingarna pågår.

Fackförbundet GS har också kommit överens om nya kollektivavtal med Trä- och möbelindustriförbundet (TMF). Enligt ett pressmeddelande från TMF löper avtalet på 22 månader och innebär kostnadsökningar på 3,2 procent med två lönerevisioner. Även bemanningsfrågan är löst.

TT