Facket har orealistiska lönekrav och vill hellre ha konflikt än fortsatta förhandlingar, trots att parterna varit på god väg mot avtal, enligt Elektriker förbundets motpart, Efa.
– Jag är oerhört besviken och hade inte förväntat mig det här säger Ulrika Egerlid Schotte, vd.

Elektrikerförbundet varslade Energiföretagens arbetsgivareförening (Efa) om blockad. Facket tycker inte att arbetsgivarna velat förhandla, då de inte lämnat några bud, men den bilden delar inte Ulrika Egerlid Schotte, vd för Efa.

  Läs också: Artikeln "Elektrikerna varslar om konflikt" 2010-03-31
   

– Vi har inte lämnat några bud, men det gör vi inte förrän hela paketet är klart. Vi har haft konstruktiva muntliga förhandlingar i två månader och dem hade vi velat fortsätta, säger hon.

Hon säger att förhandlingarna strandat främst för att facket haft orealistiska avtalskrav.

– Nu är märket satt inom industrin, men Elektrikerförbundet hävdar att det inte är normerande och kan användas som märke, säger hon.

Enligt Efa har facket krävt löneökningar på 2 procent den 1 april i år och 3,2 procent 1 april nästa år.

– Det är en nivåhöjning på 5,2 procent, nästan dubbelt mycket som IF Metalls uppgörelse. 

Parterna har inte heller lyckats lösa bemanningsfrågan, då Elektrikerförbundet, enligt Efa, inte accepterat någon av de två lösningar som industrin förhandlat fram.

– De vill ha ett absolut veto mot bemanningsföretag och det kan vi inte acceptera. Men vi är beredda att förhandla vidare utifrån industrins lösningar för att hitta en överenskommelse, säger Ulrika Egerlid Schotte.

Nu blir det i stället Medlingsinstitutets medlare som får i uppdrag att försöka ena parterna. Om de inte lyckas träder blockaden i kraft den 15 april.