Låt medlemmarna avgöra om avtalet ska accepteras, kräver företrädare för IF Metalls klubbar i Västerbotten. Genom en namninsamling och en Facebooksida försöker de få förbundet att ordna en medlemsomröstning om det nya avtalet.
– Då skulle de i ledningen se att medlemmarna hellre tar konflikt än accepterar det här säger initiativtagaren Kennet Bergqvist.

Han är klubbordförande på Indexator i Vindeln och berättar att besvikelsen bland medlemmarna är stor över avtalet som IF Metall tecknade i fredags.

– Hela avtalet är en jättekompromiss. Folk blir förbannade när de förstår vad det innebär, säger han. 

Kritiken gäller lönenivåerna, förlängningen av krisavtalet, och lösningen på bemanningsfrågan, som Kennet Bergqvist anser försätter fackklubbarna i en omöjlig situation.

– Om arbetsgivarna hotar med att ta in bemanningsföretag och vi säger nej, så får de i stället göra undantag från turordningen. Vi får välja mellan pest och kolera, säger han.

Besvikelse
Flera företrädare för IF Metallklubbar i Västerbotten försöker nu få IF Metalls avtalsråd att säga nej till avtalet. De har också startat en namninsamling och en sida på Facebook där de kräver att medlemmarna får rösta om avtalet.

Kennet Bergqvist är övertygad om vilket resultat en omröstning skulle ge.

– Medlemmarna skulle säga nej. I alla fall de jag talat med, de är villiga att kämpa. Vi är besvikna över att vi viker ner oss i de här viktiga frågorna i stället för att använda konfliktvapnet, säger han.

Men alla är inte lika negativa till avtalet. På Volvo CE i Eskilstuna tycker Fredrik Robertsson i klubbstyrelsen att avtalet är helt okej.

– Det var vad vi kunde förvänta oss, säger han.

Han tillägger att många medlemmar säkert hade hoppats på större löneökningar, men att det är svårt med tanke på de svåra tiderna.

Konjunkturen vänder
På Volvo CE har konjunkturen dock börjat vända och facket förhandlar om återanställningar. Även om företaget inte försöker runda las med bemanningsföretag tycker Robert Fredriksson att det är bra att frågan blivit löst i avtalet.

– Det är en viktig del. Tidigare gällde bara lagen och då kunde företagen hyra in i stället för att återanställa. Nu har vi satt stopp för det i alla fall till viss del, säger han.

Kritikerna anser att facket vikit ner sig i bemanningsfrågan, men det har Robert Fredriksson ingen förståelse för.

– Visst hade vi önskat att enbart las skulle gälla även i de här fallen, men då hade vi inte fått något avtal. Det här är en acceptabel lösning, säger han.